• Gradovi

  Svečano zatvoren Haški tribunal, sud koji je ponizio medjunarodno pravo

   

   

  Haški tribunal zatvoren je danas na svečanosti u Hagu posle više od 24 godine rada, u prisustvu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i holandskog kralja Vilema-Aleksandera.

  Svečanost je počela minutom ćutanja u slavu svih žrtava u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

  Na svečanosti u Sali vitezova, u kojoj je presto kralja Holandije, generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je „stvaranje Tribunala 1993. kamen medjaš u medjunarodnom pravu“, jer takvog suda nije bilo od Nirnberga.

  Tribunal je bio „prvi sud UN u istoriji“, čija je svrha bila „obnova i učvršćivanje mira“.

  „Stvaranje Tribunala svedoči o odlučnosti medjunarodne zajednice da oni koji su počinili zločine moraju odgovarati“, rekao je Gutereš.

  Prema njegovim rečima, Tribunal je dao glas žrtvama kojima je data prilika da ispričaju svoje priče u sudnici i da vide da je pravda zadovoljenja.

  „To je doprinelo ozdravljenju“, kazao je Gutereš, dodajući da je „jedno od najvećih dostignuća Tribunala arhiva koja pokazuje šta se dogodilo“ i što „svet neće zaboraviti“.

  Generalni sekretar UN ocenio je da je „Tribunal bio pionir stvaranja savremene medjunarodne krivične pravde“ i da je „prevazišao očekivanja“.

  Zahvaljujući radu Tribunala, postalo je uobičajeno da Savet bezbednosti UN sada poziva na odgovornost sve koji su počinili ratni zločini, a to „pozivanje na odgovornost postalo je usadjeno u našu kolektivnu svest“, rekao je Gutereš.

  Kako je kazao, Tribunal je omogućio osnivanje drugih sudova, kao i stalnog Medjunarodnog krivičnog suda (ICC), „centralne institucije sistema medjunraodne pravde“.

  Tribunal je inspirisao i sudjenja za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, rekao je Gutereš, dodajući da će UN nastaviti da podržava rad nacionalnih pravosudja i medjunarodnu krivičnu pravdu.

  Poslednji predsednik Tribunala Karmel Adjijus ocenio je da je taj sud „izuzetan primer borbe protiv nekažnjivosti, a za čovečnost“.

  Tribunal, koji je bio rezultat „odlučne akcije medjunarodne zajednice“, imao je mandat da „donese pravdu, mir i bezbednost“, dostignuća u poslednje 24 godine ukazuju na „univerzalnu vrednost suda“, kazao je Adjijus.

  „Protivno očekivanjima, Tribunal je stvorio medjunarodne univerzalne standarde, dobru sudsku praksu i dokazao da se nekažnjivost može pobediti“, ocenio je Adjijus.

  On je rekao da danas, zahvaljujući nasledju Tribunala, „ratni zločinci mogu, moraju i biće privedeni pravdi“.

  „Tribunal predstavlja novu eru u medjunarodnog pravu, a njegovo nasledje će nas sve nadživeti“, rekao je Adjijus, a „uspesi Tribunala su uspesi UN“.

  Glavni tužilac Serž Bramerc rekao je da je Tribunal za ratne zločine i genocid osudio 90 osoba, medju kojima su bili „visoki zvaničnici svih zaraćenih strana“.

  „Tribunal ima verodostojna dostignuća, koja su prevazišla sva očekivanja“, kazao je Bramerc, navodeći kao primer da je sud „van svake sumnje dokazao da je u Srebrenici počinjen genocid“.

  Zahvaljujući Tribunalu, po rečima tužioca, silovanje je postalo ratni zločin kao „oružje za uništavanje“, a postalo je pravilo i da „politički i vojni lideri odgovaraju za dela svojih podredjenih“.

  Kao opravdane kritike rata Tribunala, Bramerc je naveo da su neka sudjenja bila preduga, a da su druga imala „neočekivan ishod“.

  Bramerc se upitao i „da li smo bili dovoljno usmereni na zajednice“ u bivšoj Jugoslaviji i „ispunili njihova očekivanja“. Izrazio je zahvalnost žrtvama koje su bile „najveće pristalice Tribunala“.

  Bramerc je kritikovao žestoke reakcije koje su političari i lideri u bivšoj Jugoslaviji imali na poslednje presude Ratku Mladiću i liderima bosanskih Hrvata.

  „Mnogi političari su osudili i negirali presude… a osudjeni su i dalje vidjeni kao heroji… Ratni zločini i genocid se još negiraju“, upozorio je Bramerc.

  On je rekao da „lideri u regionu se sada moraju distancirati, odbaciti osudjene i prestati da se kriju iza tvrdnje o kolektivnoj odgovornosti“.

  „Ponavljam, po ko zna koji put, mi smo sudili pojedincima, a ne narodima i državama“, rekao je Bramerc.

  Nasuprot političarima, koje je nazvao „češće protivnicima nego saveznicima“, Bramerc je kao saveznike označio tužioce za ratne zločine u regionu.

  „Još mnogo žrtava čekaju na pravdu, pozivanje na odgovornost mora biti nastavljeno“, podvukao je glavni tužilac.

  Predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala, Teodor Meron (Theodor) kao ideale haškog suda naveo je „pravda, odgovornost, ljudsko dostojanstvo“.

  Meron je rekao da je „pravda osnova za trajni mir“, a da je Tribunal osnovan zbog „potrebe za pravdom i odgovornošću“, kao „pionir“ medjunarodne pravde.

  „Od slučaja do slučaja, Tribunal je utvrdjivao medjunarodnu pravdu i demonstrirao da niko nije iznad nje“, rekao je sudija Meron.

  Tribunal, kako je rekao, ostavlja ponosno nasledje, ali to nije kraj, jer važan posao još predstoji, zato što medjunarodna pravda traži kontinuitet.

  Podrška nacionalnim pravosudjima u bivšoj Jugoslaviji, čuvanje i pristup arhivama Tribunala, po Meronu su ključni zadaci Mehanizma.

  „Pravda zahteva da se te obaveze ispune. Na Mehanizmu je da sačuva vitalan progres Tribunala u suzbijanju nekažnjivosti. Neka pravda pobedi, neka rat nestane“, rekao je Meron.

  Kao i tužilac Bramerc, Meron se posebno zahvalio predstavnicama udruženja Majke Srebrenice, što su uveličale svečanost.

  O dostignućima Tribunala govorio je i ministar spoljnih poslova Holandije Holbert Zajkstra.

  Današnjoj svečanosti u Hagu prisustvovale su mnoge sadašnje i bivše sudije Tribunala, ali se pozivu nije odazvao nijedan bivši tužilac Ričard Goldstoun, Luiz Arbur, ni Karla Del Ponte.

  Medju prisutnima je bio i komesar za proširenje EU Johanes Han, kao i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, te srpska tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković.

  Beogradska glumica Mirjana Karanović tokom svečanosti je pročitala potresna svedočenja žrtava sa svih strana izrečena tokom sudjenja pred Tribunalom.

  Haški tribunal zvanično će prestati da postoji 31. decembra.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com