• Društvo

  Смањење броја становника на Златибору

  На основу пописа становништва из 2002. и 2011. године сва насеља општине Чајетина бележе значајан пад у броју становника изузев насеља Златибор, Чајетина и села Мачкат.

  Села у општини Чајетина карактеришу негативни природни прираштај и одлазак младих.

  Према подацима у Стратегији одрживог развоја општине Чајетина од 2010-2020 године у општини се региструје негативна стопа природног прираштаја од 3,5%.

  Веома је неповољна старосна структура становништва општине.

  Просечна старост је 42,3 године.

  Према подацима Републичког завода за статистику реалност је још суморнија.

  Наиме, природни прираштај у Чајетини је на -9,7, што је знатно лошије од републичког просека који износи -5,3.

  Ни значајна финансијска средства која општина издваја као подстрек повећању наталитета за сада нису дала жељене резултате.

  У општини Чајетина више од 20% становништва старије је од 65 година, а само 14,5 млађих од 14 година, што је негативан фактор и за привредно – економски развој.

  Према последњим пописима, удео младе популације од 15-30 година у општини Чајетина је на изузетно ниском нивоу, око 17%.

  У Локалном акционом плану за младе општине Чајетина, тражи се стратешки план и низ конкретних акционих мера да се повећа број младих.

  Овај пројекат усклађен је са тим стратешким опредељењем општине.

  Због оваквих статистичких података, најзначајнији јавни интерес општине Чајетина је подстицај наталитета и већи број новорођених беба.

  Од 2006., до 2015. године, на подручју општине Чајетина рођено је укупно 1014-оро деце.

  Највећи прираштај у општини Чајетина био је 2007., 2008. и 2009. године, након чега наталитет почиње да опада.

  Општина Чајетина финасијски помаже парове који се определе за вантелесну оплодњу, потврдио је за Новости дана први човек ове општине Милан Стаматовић.

  Ову помоћ просечно годишње затражи пет парова који претходно искористе помоћ државе, али њихови покушаји да се изборе за бебу путем вантелесне оплодње прва два пута не буду успешни,

  Годишње просечно пет парова добије  помоћ општине Чајетина у износу од 300000 динара.

  Ову меру општина је увела пре шест година и за сада је дала добре резултате јер је помоћ пружена готово свим паровима који су је затражили.

  Ипак, нажалост многи парови због недостатка информација и знања о овој теми, прекасно затраже помоћ стручњака, иако је у борби за бебу време често кључни фактор

  Љиљана Петковић

  Фото: Н.П.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Чајетина. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је пројекат подржао.)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com