• Gradovi

  Predsednik Vučić: Potezima Prištine ugrožen mir, pogaženo više sporazuma

   

   

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je današnjim potezima Prištine i ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir.

  „Pokušano je da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste zajedno sa jednim delom medjunarodne zajednice za dalju satanizaciju naše zemlje“, rekao je Vučić večeras na konferenciji za novinare u Beogradu.

  On je dodao da je albanska strana prekršila više sporazuma Briselski sporazum, Sporazum o slobodi kretanja, Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum.

  Vučić je dodao da je na jezero Gazivode otišlo izmedju 110 i 130 pripadnika tri različite specijalne jedinice policije Kosova, da su svi bili Albanci, kao i da niko nije kontaktirao regionalnog komandira za Sever, koji je Srbin.

  „Oni nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije sa dugim cevima“, rekao je Vučić.

  „Reakcija Evropske unije je takva da je rađe ne bih komentarisao. Pozivaju na uzdržanost sve strane. Moje pitanje za EU je – od čega da se uzdržimo? Recite nam, gospodo iz Brisela, od čega da se uzdržimo. Ili vi da se uzdržite makar od licemerja ako možete“, poručio je predsednik Srbije.

  On je naveo da je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jansom Stoltenbergom, a da mnoge druge nisu ni dobili, dok nisu dobili informacije prvo da treba da se uzdržimo.

  „Dva sata nismo mogli da ih dobijemo, jer smo u međuvremenu morali da se uzdržimo. Na to sam već navikao“, dodao je Vučić i naveo nekoliko primera izjava iz Prištine na koje nije bilo osuda međunarodne zajednice.

  Tražeći rešenje za dogovor, on je rekao da do sporazuma niti smo mogli da dođemo, niti smo bili blizu toga. Prema njegovim rečima, prištinske vlasti lažu ceo svet da žele dogovor, a da ustvari samo žele poniženje Srbije i zauzimanje severa Kosova.

  Predsednik je rekao da je Srbija danas reagovala odmereno, mirno, staloženo, ali da je jasno upozorila sve da neće tolerisati nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

  Potvrdio je da je danas izdao naređenje da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti i i dodao da će se Srbija „kao suverena država ponašati u skladu sa svojim interesima“.

  „Čuvaćemo mir gotovo po svaku cenu, ali ćemo preuzimati sve da zaštitimo naše građane. I ni časa neću časiti. Molim ih da ne ispituju strpljenje srpske države“, naglasio je Vučić.

  Beta/Danas

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com