• BG

  Земља није роба већ неотуђиви јединствени ресурс

  Кркобабић на сајму пољопривреде у Новом Саду

  Земља није роба већ неотуђиви јединствени ресурс

  Данас је у оквиру 86. Mеђународног сајма пољопривреде у Новом Саду у Мастер Центру одржана Национална конференција на тему „Задругарство и удруживање као модел развоја пољопривреде“, коју је отворио Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој.

  „Пред нама је да се определимо да ли је земља ресурс од националног значаја или ћемо је оставити на вољу другима. Сматрам да државну земљу која се не обрађује, треба доделити младим пољопривредницима на коришћење како би је привели култури и намени и учинили је продуктивном, уместо да буде искључиво роба која се продаје на тржишту.“ рекао је Кркобабић обраћајући се учесницима конференције.

  Конференцији су присуствовали и потпредседник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности (САНУ) проф.др Милован Митровић и председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић који су представили досадашње успешне резултате Програма подршке задругама, познатог под називом „500 задруга у 500 села“.

  У протекле две године формирано преко 400 нових задруга широм Србије. Као и претходне две и ове године око 70 задруга може да рачуна на бесповратна средства Владе Србије намењена механизацији и опреми, вишегодишњим засадима, проширењу матичног стада, побољшању расног састава животиња и сл.

  Министар је говорио и о наредном кораку који опоравак села Србије захтева а то је формирање Националног тима за спас села Србије који ће сагледати све аспекте живота на селу и предвидети програмима и конкретним мерама стварање свих потребних услова за квалитетан живот у сеоским срединама.

  Циљ ове конференције у оквиру традиционалног сајма пољопривреде је да се отвори дијалог о животу младих на селу, о удруживању у задруге, о унапређењу њихових услова живота, развоју инфраструктуре, културног и друштвеног живота, а учесници су, поред званичника, представници међународних организација, универзитета и наравно млади пољопривредници.

  Министар је раније данас посетио и штанд Задружног савеза  Војводине који је за време трајања сајма у Новом Саду место састајања Задружних савеза, директора задруга и гостију из земље и иностранства.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com