• Politika

   PONOVLJENI IZBORI: I Dveri-DSS u parlamentu

  sanda rašković ivićFoto: Tanjug/Oksana Toskić

  Prema nezvaničnim podacima koje je su saopšteni na konferenciji za štampu, koalicija DSS-Dveri je dobila 1.998 glasova od 8.285, koliko je birača bilo na 15 mesta gde se ponovo glasalo.

  Gde se glasalo

  Ponovo se glasalo na biračkom mestu 22 na Novom Beogradu i 48 u beogradskoj opštini Palilula, zatim na mestu broj 9 u Bačkoj Topoli, na mestu broj 5 u Sremskim Karlovcima, kao i na biračim mestima 39 i 57 u Jagodini. Građani će ponovo na birališta i na biračkom mestu 24 u Kladovu, 86 u Užicu, 24 i 65 u Vranju, kao i na pet biračkih mesta u Nišu – na biračkom mestu broj 4 u Medijani, 28 na Paliluli, 13, 16, 23 u Panteleju.

  Prema procenama pre izbora, stranci koja je bila ispod cenzusa za ulazak u republički parlament je bilo potrebno oko 420 glasova, a ona je osvojila četiri puta više, ukupno oko 25 odsto. Ulazak DSS-Dveri u parlament potvrdio je na svojoj konferenciji za štampu i lider SNS, Aleksandar Vučić.

  „Da je Vučiću današnja pamet bila 24. aprila ne bi učinio ništa da dođe do ponavljanja izbora, ovako je samo uspeo da ujedini opoziciju oko borbe za poštene izbore. Mi smo pobednici ovih izbora, to nije Aleksandar Vučić. Još ćemo se ćerati u parlamentu, i pored novog braka SNS i radikala“, rekla je predsednica DSS SAnda Rašković Ivić na konferenciji za štampu kojoj su prisustvovali i lider DS Bojan Pajtić i pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović.

  Prethodno je novinarima visoki funkcioner DSS-a, Aleksandar Popović, rekao da je koalicija DSS-Dveri dobro prošla na ponovljenim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mesta širom Srbije.

  „Svuda imamo dvocifren procenat, pogotovo u beogradskoj opštini Palilula, Užicu, Jagodini“, rekao je Popović.

  Anketni odbor o krađi glasova

  Na ovim izborima je ukradeno oko 200.000 glasova opozicionim strankama i zbog toga će Demokratska stranka, čim se konstituiše Skupština Srbije, zatražiti formiranje anketnog odbora koji bi razrešio aferu sa krađom izborne vole građana, rekao je lider DS Bojan Pajtić.

  To jek ansije na konferneciji potvrdio i lider Dveri, Boško

  Obradović.

  „Naravno da Vučić nije pomenuo da smo na ovim izborima pobedili na biračkom mestu na Novom Beogradu a da je u Užicu SNS dobila sa razlikom od samo 16 glasova“, rekao je Obradović.

  Lista DSS-Dveri osvojila je na ponovljenim izborima u Nišu 26 odsto glasova, rečeno je agenciji Beta u sedištu Demokratske stranke Srbije u Nišu.

  Potpredsednik DSS-a Milan Lapčević rekao je za njih glasalo u Nišu 966 građana od ukupno 3.700, koliko ih je izašlo na birališta.

  Vanredni parlamentarni izbori održani su 24. aprila i, po tadašnjim rezultatima RIK-a sa 99,82 odsto biračkih mesta, poslanike u Skupštini Srbije imalo je 11 izbornih lista, od kojih pet manjinskih.

  Lista Srpske napredne stranke dobila je 48,24 odsto glasova, SPS i Jedinstvena Srbija 10,96 odsto, Srpska radikalna stranka 8,11 odsto, Demokratska stranka i Pokret Dosta je bilo imaju po 6,03 odsto, a koalicija SDS-LDP-LSV 5,02 odsto glasova.

  Od manjinskih stranaka, poslanike će imati Savez vojvođanskih Mađara, Bošnjačka demokratska zajednica Muamera Zukorlića, Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, albanski Pokret za demokratsko delovanje i Zelena stranka.

  Prema rezultatima RIK-a pre današnjeg glasanja, koalicija DSS-Dveri dobila je 4,99 odsto glasova. Sada je i ona prešla cenzus.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com