Zabava

Predstavljamo Marka Tanića, kompozitora iz Niša – dobitnika nagrade “Runner Up Award”

_MG_5038

Muzika je od najranijeg detinjstva njegovo životno opredeljenje Marka Tanića 27-godišnjeg kompozitora iz Niša.

 Sati provedeni uz instrumente doneli su mu i zaslužena priznanja.

Ove godine dobio je nagradu “Runner Up Award” u žestokoj konkurenciji više od hiljadu, kako profesionalnih muzičara, tako i amatera u instrumentalnoj kategoriji na Internacionalnom Kompozitorskom Takmičenju za Pesmu Godine (International Song Of the Year Songwriting Competition).

Otkud interesovanje za muziku i kada ste shvatili da će Vam ona značiti tako puno u životu?

 “Muzikom se bavim, pa gotovo bi se moglo reći ceo svoj život. Sve je to išlo tako prirodno  i spontano, da zapravo ni u jednom  trenutku nisam  sumnjao  u svoju odluku da se ozbiljno posvetim muzici. Ne potičem iz muzičke porodice, ali je u našem domu muzika uvek zauzimala značajno mesto.  Svoju sklonost ka muzici sam pokazivao  još od najranijeg  detinjstva  ali je  ipak,  kao i za mnoge druge stvari u životu, bilo potrebno da se slože određene kockice kako bi se načinio taj prvi korak. Tako se meni tek sa 11 godina po prvi put ukazala prilika da počnem sa časovima  gitare,  što sam ja  sa  velikim oduševljenjem  prihvatio.  Narednih sedam godina,  gitara  je  bila  moj  verni  pratilac.  Uz  pomoc  nje  i  uz pomoc izuzetnih muzickih pedagoga, izgradjivao sam svoje znanje od samog početka, dok sam kasnije kroz sviranje u nekoliko Niških rok  bendova, i kroz poznanstvo sa mnogim muzičarima upoznavao i drugu stranu muzike izvan nota i teorije.

_MG_4450

Mnogi muzičari tokom čitave svoje karijere izvode dela drugih autora. Kada i kako ste se osmelili da krenete i u kompozitorske vode?

Sa mojim punoletstvom  sve se promenilo.  Više  mi   nije bilo dovoljno da  samo izvodim nečiju  muziku  i prenosim  nešto što je  neko nekada napisao.  Osećao sam jaku  potrebu da i ja  kažem nešto, i da svojom  muzikom  dočaram ljudima sve ono što nosim  u sebi.  Od tog trenutka je  počeo moj put na kome se i dan danas nalazim,  put kompozitora.  Na tom putu je  bilo najvažnije  pronaći  sebe, pronaći  svoj izraz  i svemu dati  svoj lični pečat.  Tada  uopste nisam  bio svestan koliki  će to zapravo biti izazov za mene, i da će jedna takva odluka tako snazno uticati na to kako ću u buducnosti pristupati muzici i životu uopšte. Prosto se ne mogu izbrojati dani  i sati  koje  sam proveo proučavajući  muziku,  analizirajući dela  drugih  kompozitora,  i pokusavajući  da u svemu tome pronađem smisao  i pronađem sebe. Postepeno je gitaru zamenio klavir, a svaka nova vrsta muzike koju sam otkrivao me je učila nečem novom i inspirativnom. Kada se osvrnem sa ove vremenske distance na sve to, mogu da kazem da se od samog početka mog bavljenja  muzikom  do danas kod mene gotvo sve promenilo  osim  jedne stvari: lubavi i želje zbog koje sam na prvom mestu i ušao u sve to.”

_MG_5182

Koji su to projekti na kojima trenutno radite?  

“Nakon svih ovih godina mogu da kažem da sam sazreo kao kompozitor, i da je konačno došao pravi  trenutak da predstavim svoju  muziku  javnosti.  Jako  mi  je drago da u svemu ovome imam  veliku podršku kako porodice,  tako prijatelja  i saradnika iz “ByHeart” studija. Posebnu zahvalnost  dugujem grčkom umetniku Manosu,  koji  je  iskazao  veliko poverenje  u moj rad napravivši  dva umetnička videa   na moje   kompozicije,  koje   je   predstavio   na  svom veoma uspešnom YouTube kanalu.  Komentari  koje  sam dobio,  kao i odjek  koji  su ova dva videa imala   na  društvenim   mrežama  je   za  mene   bio  podjednako   ohrabrujuć   i inspirativan, jer mi  je pokazao da moja  muzika pronalazi  svoje mesto kod ljudi koji su voljni da joj daju šansu. Što se buducih planova tiče, naučio sam da idem korak po korak i da ne prejudiciram previše. Zasada mi je najbitnije da nastavim vredno da  radim   na  novim kompozicijama,   koje   ću  predstavljati   publici  u narednom periodu.”

LJ.P.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh