Novosti online

Тражи се решење за пукотине на кућама поред „Белгрејд плазе”

Житељи Уралске и Липетске улице на Карабурми који тврде да су се пукотине на њиховим кућама и у двориштима појавиле због изградње тржног центра „Белгрејд плаза” не би требало да остану на цедилу. Рабија Шихаб, генерални директор израелске компаније „Плаза центри Србија”, која гради тржни центар, рекао је на градилишту у Вишњичкој 84 да ће „Плаза центри” као „друштвено одговорна компанија гледати шта може да се уради”.

– Свесни смо проблема и бавимо се испитивањем сваког појединачног случаја. Код овако великих пројеката имамо осигурање које покрива такву врсту штете. Контактирали смо осигуравајућу кућу и чекамо њен одговор. Уколико осигурање не покрије штету на нелегалним објектима, гледаћемо да нађемо решење – потврдио је Шихаб.

Ако је за утеху угроженим мештанима тог дела Карабурме који се нису појавили на градилишту, градоначелник Синиша Мали нема дилему да ли ће они остати кратких рукава.

– Драго ми је што је инвеститор изашао у сусрет људима који живе около, што је осигурао куће и направио потпорни зид како би спречио клизиште. То је прави однос са комшијама, то је партнерски однос између града и инвеститора – истакао је Мали обилазећи градилиште на коме су постављени стубови за прву етажу тржног центра у друштву амбасадора Израела у Београду Јосефа Левија, представника града и инвеститора.

Како је „Политика” прошле недеље писала, у Липетској улици готово све куће, 26 дуплекса у којима живе 52 породице, оштећене су – зидови су прошарани напрслинама, плоче у двориштима су напукле, а асфалт на улици је улегао. Такве промене на објектима, тврдили су прошлог четвртка у градској грађевинској инспекцији, могу настати комбинацијом неколико фактора – ширине ископа на градилишту, нерегулисаног одвођења атмосферских вода са падине, септичких јама које смањују отпорност земљишта на клизање и стихијске градње без поштовања правила и прописа струке.

Да страх житеља чије су куће оштећене није био неоснован показало се за викенд када су инспектори наложили инвеститору да измени пројекат потпорног зида јер је у међувремену дошло до недозвољених угиба који угрожавају стабилност заштитне конструкције


Инспекција је тада у једном била изричита: „Инвеститор гради у складу са пројектом за који је добио дозволу, а померање заштитне потпорне конструкције – шипова у дозвољеним је границама”. Баш зато што се на том градилишту зида тако да се извођач строго придржава овереног главног пројекта и не одступа од њега, чудно је да су се на суседним парцелама појавила оштећења. Да страх житеља чије су куће оштећене није био неоснован показало се за викенд. Јер, како сазнајемо, инспектори су у суботу наложили инвеститору да измени пројекат потпорног зида пошто је у међувремену дошло до недозвољених угиба који угрожавају стабилност заштитне конструкције. То значи да постоји опасност да се конструкција поломи и повуче падину и куће на њој.

– Инвеститор је већ поставио привремену заштитну конструкцију – берму како би спречио додатна померања док се не уради пројекат санације конструкције – рекли су у градској грађевинској инспекцији.

О овим детаљима на градилишту, чија организација може да послужи за пример, јуче није било ни речи. Тамо се могло чути да ће до краја маја 2017. тржни центар са 32.300 квадрата простора за издавање бити отворен, да је инвестиција „тешка” 80 милиона евра и да ће бити запослено 1.500 људи.

– Политика отворених врата и Градска управа прошле године омогућили су нам да добијемо грађевинску дозволу и после тога почели смо да градимо. Захваљујем Дирекцији за грађевинско земљиште и Секретаријату за урбанизам на сарадњи, као и Секретаријату за саобраћај, који ће урадити нову раскрсницу и олакшати прилаз објекту – нагласио је Шихаб и додао да се његова компанија обавезала да ће довести нове светске брендове у Србију.

———————————————-

Април – месец полагања темеља

Београд ће овог месеца имати око 350 милиона евра нових инвестиција, казао је Синиша Мали и истакао да се у Борчи ударају темељи за још један тржни центар.

– Следеће недеље поставићемо камен темељац за „Икеу”, следи почетак изградње хотела „Хилтон”, куле „Београд” у оквиру „Београда на води”. То је новац који долази из иностранства, запошљава домаћу радну снагу и покреће нашу грађевинску индустрију – нагласио је Мали и најавио да ће се на Ади Хуји градити стамбени и рекреативни комплекс.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh