Novosti online

Колико је странкама стало до гласача на Космету

Косовска Митровица – Иако је остало недељу дана до ванредних избора за посланике Народне скупштине, у српским срединама на Косову и Метохији влада нека необична равнодушност. Ни издалека нема оне предизборне еуфорије која је владала претходних година. Изузев напредњака, радикала, социјалиста и листе ДСС-Двери, остале странке као да су заборавиле Космет.

Најактивнији су, без конкуренције, били функционери Српске напредне странке. Круна политичке промоције ова партије била је 3. априла, кад је премијер и лидер СНС-а посетио север Космета. Ноћ уочи његовог доласка бачена је ручна граната на спортску халу у Зубином Потоку, где је СНС планирао предизборну конвенцију. Вучић је ипак одржао митинг и поновио да Србија неће дати ни Трепчу, ни Газиводе.

Али и пре ове посете, представници владине Канцеларије за Косово и Метохију, обилазили су јужну покрајину, уздуж и попреко. Марко Ђурић, директор Канцеларије, са сарадницима, даноноћно је овде, с народом у Поморављу, Метохији, на централном Косову и на северу покрајине. Пре неколико дана најавио је посету Лепосавићу, а Приштина му је забранила улазак и припретила хапшењем. Он им је истог момента одговорио преко „Твитера”, поручивши: „Видимо се на Косову и Метохији”. У петак је и дошао у Лепосавић.

Посету Косову најављивао је и лидер радикала Војислав Шешељ, али су га предухитриле приштинске власти, потпомогнуте полицијом Косова, издавши наређење свим полицијским станицама да појачају присуство на магистралним и споредним путевима на северу Косова.

Истог дана кад је најавио посету, Приштина га је прогласила персоном нон грата.

Радикали су ипак одржали предизборни скуп у Косовској Митровици, а потом и у Грачаници, а Немања Шаровић, потпредседник радикала, позвао је Србе да изађу на биралишта и „својим гласом направе један корак ка слободи”. Иако Шаровић није могао да окупи масу каква се очекивала доласком Шешеља, радикали су, према тренутном расположењу овдашњих људи, друга по снази странка, одмах иза напредњака. Прогнозе су да ће 24. априла већина од 110.000 српских гласача, предност дати напредњацима, али се очекује да ће добар број гласова отићи и радикалима.

Уколико се то деси, у највећем проблему нашли би се социјалисти, који су, уз напредњаке, били најпопуларнији на Космету. Посета Ивице Дачића овим крајевима није имала великог одјека, нити је успела да привуче велику публику. И коалициони партнери ДСС-Двери имали су предизборни скуп, а негативну реакцију људи изазвала је забрана њиховог скупа у једном приватном локалу, па су се они на крају грађанима обратили под ведрим небом.

Ових дана очекује се долазак Саше Дујовића, представника Српско-руског покрета, који је потписао споразум с Путиновом партијом, најављујући да ће на север Космета довести руске генерале и депутате из Москве и са Крима. Председник Покрајинског одбора Српско-руског покрета и кандидат за посланика у Народној скупштини Родољуб Бараћ за „Политику” тврди да овај покрет интензивно води кампању и да су уверени да ће освојити гласове косметских Срба.

Овог пута српски бирачи са Косова биће ускраћени за долазак Бориса Тадића, Борка Стефановића, али и Чедомира Јовановића, мада сви они на листама имају и кандидате из овог дела Србије.

Посланик Покрета Самоопредељење Иљир Деда критиковао је своју владу што је дозволила долазак странака из Србије и констатовао да ником не би требало дозволити да дође и понаша се „као да му је очевина на Косову”. Он је, међутим, изрекао и похвале на рачун Србије.

„Већина косовске политичке елите не разуме српске званичнике, који на директан начин кажу шта хоће током кампање, али и ван ње. Србија је веома транспарентна… Они кажу шта хоће, јер је то нормална држава”, рекао је Деда за РТК.

Како ће Срби гласати, знаће се за неколико дана, кажу у ОЕБС-у. Портпарол ОЕБС-а у Приштини Сенад Шабовић за „ Политику” наглашава да се интензивно воде разговори између Београда, Приштине и ОЕБС-а. Иако је још непознаница да ли ће ОЕБС надгледати изборе, Београд тврди да ће избори „свакако бити одржани, као и они претходни 2014. године”. Пре две године, подсетимо, у српским срединама је било отворено десет бирачких центара, а на сваком од њих било је више бирачких места.

У Канцеларији за КиМ „Политици” је речено и да ће „ОЕБС бити гарант неометаног гласања и регуларности изборног процеса”, те да влада позива грађане да у што већем броју изађу на биралишта.

Овде, ипак, нису желели да коментаришу претње Едите Тахири, потпредседнице косовске владе, која је рекла да на Косову неће бити одржани избори јер за то не постоје ни правни, ни политички основи. Само су поновили да је „одржавање избора договорено у Бриселу, приликом последњег сусрета под мониторингом ЕУ”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh