Zdravlje

Tridesetogodišnjica prve transplantacije bubrega u KCV

NOVI SAD – Svečanim skupom u Galeriji Matiče srpske danas je obeležen jubilej – 30 godina od prve transplantacije bubrega izvršene u Kliničkom centru Vojvodine (KCV).

Skupu je prisustvovao veliki broj lekara i pripadnika stručne javnosti, te pacijenata kojima su uspešno transplantirani bubrezi, među kojima su bili i članovi transplantacionog tima koji je 1986. godine izvršio tu prvu transplantaciju bubrega u KCV.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao novinarima da je u Kliničkom centru Vojvodine od te prve transplantacije pre tačno tri decenije, izvršeno ukupno 255 transplantacija bubrega.

„Transplantacija je jedan od najdelotvornijih načina lečenja jer obezbeđuje da pacijenti duže žive, da im je bolji kvalitet života, a to je ujedno i najeftiniji način lečenja“, rekao je Gojković dodajući da Klinički centar Vojvodine „sa neskrivenim ponosom obeležava taj značajni jubilej.

Gojković je naglasio da su se danas na pomenutoj svečanosti skupile mnoge generacije lekara kako bi se javnosti i na taj način ukazalo na značaj transplantacija.

Upravnik Klinike za vaskularnu i transplantacionu hirurgiju i korukovodilac transplantacionog tima KCV Vladan Popović rekao je novnarima da transplantacija kao program predsatvlja jedan od najznačajnijih programa Kliničkog centra Vojvodine, po čemu se, kako je istakao, KCV razlikuje od ostalih kliničkih centara u Srbiji.

„Značaj transplantacije je ogroman, o čemu svedoči i podatak da se od jednog preminulog pacijenta transplantacijama mogu spasiti dva života“, rekao je Popović, dodajući da donorstvo kod nas nije na zadovoljavajućem nivou.

On je istakao da je jubilej 30 godina od prve transplantacije bubrega u KCV obeležen radno jer su upravo juče obavljene dvetransplantacije bubrega i jedna transplantacija jetre.

„Prilikom jendog transplantacionog zahvata angažovano je oko 100 ljudi, u operacionim salama vri kao u košnici, atmosfera je vrlo slična onima koje mogu da se vide na filmovima koji se bave tom tematikom, a mene izuzetno raduje činjenica da nas u KCV još uvek drži posebno uzbuđenje prilikom obavljanja transpolantacija“, istakao je Popović.

Upravnik Klinike za nefrologiju i korukovodilac transplantacionog tima Igor Mitić je naglasio da bez donora nema ni transplantacije, a da je izuzetno loš podatak da je Srbija pri dnu lestvice zemalja Evrope po broju donora.

„U našem neposrednom komšiluku imamo svetske šampione po broju donora, i trebali bi da se ugledamo na njih i iskoristimo neka njihova iskustva“, rekao je Mitić i dodao da je poseban problem to što nemamo dovoljan broj živih donora i što se čak i najbliži srodnici vrlo teško i jako retko odlučuju da doniraju organe za svoje najbliže.

Mitić je kazao da o tome svedoči i podatak da je ukupnog broja transplantacija izvršenih za tri decenije u KCV najveći broj (162) je bio sa bubregom kadaveričnog porekla, dok je manji broj transplantiranih bubrega bio poreklom od živog davaoca.

Aktuelna lista čekanja se sastoji od 150 kandidata za transplantaciju bubrega, od oko 1.250 bolesnika sa terminalnom bubrežnom bolesti koji se leče dijalizom na teritoriji AP Vojvodina.

Foto tanjug/ T. Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh