Kultura

Otvorena izložba Srpskog ikonopisa 1557-1690

 

Slide

Vukosavljević:Otvorena izložba Srpskog ikonopisa 1557-1690

 

 

Slide

Pokrivalica

 

 

Patrijarh srpski Irinej i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorili su danas izložbu „Srpskog ikonopisa na području Pećke patrijaršije 1557-1690“ sa izloženih više od 100 ikona kako bi se šira javnost neposredno upoznala sa bogatim duhovnim i kulturnim srpskim nasleđem, nastalim pod okriljem Srpske pravoslavne crkve.

BEOGRAD – Patrijarh srpski Irinej i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorili su danas izložbu „Srpskog ikonopisa na području Pećke patrijaršije 1557-1690“ sa izloženih više od 100 ikona kako bi se šira javnost neposredno upoznala sa bogatim duhovnim i kulturnim srpskim nasleđem, nastalim pod okriljem Srpske pravoslavne crkve.

Partrijarh srpski je naglasio da je to izložba naših svetih ikona iz značajnog vremena i doba, a to je vreme obnove Pećke patrijaršije, te da koliko je značajna ta obnova, kakve je sve posledice imala po srpski narod, srpsku crkvu i kulturu, to delimično i izložba govori.

Blagodareći okolnostima da je u to vreme poznati Mehmed paša Sokolović bio brat, ili rođak patrijarha Makarija, i on je omogućio da se Pećka patrijaršija razvije i proširi, ne samo teritorijalno, već pre svega duhovno i umetnički, rekao je Irinej.

U tom vremenu, kaže patrijarh, nastalo je nekoliko velikih dela, svetih ikona, koje su vezane za dvojicu velikih naših slikara- ikonopisaca, Georgija Mitrofanovića i Leonida, koji je radio kod nas u Dečanima i u drugim mestima.

„U isto vreme, ova izložba treba da nas podseti na naše prilike. One su stvarane na našem svetom Kosovu i Metohiji, na prostoru koji je danas veoma ugrožen i koji se otima od srpske istorije i naroda. Da učinimo sve da sačuvamo ono što je naše. Nikoga ne ugrožavamo, nego čuvamo ono što smo uvek imali i što treba za svagda da ostane u našem narodu, našoj istoriji i kulturi“, rekao je patrijarh srpski.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je otvarajući izložbu rekao je da je period koji izložba obuhvata obeležen izuzetnom stvaralačkom aktivnošću brojnih umetnika i predstavlja značajno i važno poglavlje i u evropskoj istoriji umetnosti.

„Zanimljivost i osobenosti ovog izuzetno bogatog perioda predstavlja izvestan otklon od vizantijske škole ikonopisa i to poglavito u oblasti tematskog izbora, gde se neke teme hrišćanstva obogaćuju temama iz nacionalne istorije“, rekao je Vukosavljević.

Ističe da izložba predstavlja uspomenu, opomenu i motiv da se naše kulturno nasleđe na KiM i ubuduće čuva sa posebnom i sa još većom brigom.

„Imena velikih stvaralaca ovog ikonopisa, kao što su Jovan, Georgije Mitrofanović, Radul, Andrija Raičević i drugi, sačuvani su od surovog istorijskog zaborava i upravo zato ovakve izložbe i manifestacije služe da se podsetimo naših velikih talenata koji su radili u nemogućim uslovima“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, zadatak i cilj koji je u potpunosti ostvaren od strane nekih anonimnih, nekih poznatih stvaraoca, bio je dubok, sociološki i antropološki cilj, te da je bilo važno porobljenom narodu reći da ne predstavlja tursko roblje, već da ima svoj identitet, državu, ponos i da će, ukoliko sačuva svest o tome, do obnove i države i statusa i ponosa, sigurno nekada doći.

„Istorija je pokazala da su bili u pravu, da je to opredeljenje bitno i danas kada živimo u vremenu koje takođe nosi neke svoje osobenosti, moramo imati na pameti iskustva naših predaka“, rekao je Vukosavljević.

Posebno je istakao da je ikonopis sa područja obnovljene Pećke patrijaršije zapravo jedan od osnovnih delova stožera našeg kulturnog identiteta i da kao takvog moramo čuvati i pamtiti.

„Daleko iznad, ili ispod buke istorije, oružja i ratova, kuca snažno srce srpskog identiteta i kultura. Bitni delovi tog srca nalaze se, bez ikakve sumnje, i u Pećkoj patrijaršiji“, rekao je Vukosavljević.

Izložbu Srpskog ikonopisa na području Pećke patrijaršije 1557-1690, sa izloženih više od 100 ikona moguće je videti u Muzeju Srpske pravoslavne crkve.

 

Preview

PARTIJARH IRINEJ I VLADAN VUKOSAVLJEVIC

Slide

PARTIJARH IRINEJ I VLADAN VUKOSAVLJEVIC

Slide

PARTIJARH IRINEJ I VLADAN VUKOSAVLJEVIC

Slide

PARTIJARH IRINEJ

Slide

PARTIJARH IRINEJ

Slide

PARTIJARH IRINEJ, VLADAN VUKOSAVLJEVIC, EPISKOP TEODOSIJE

Slide

VLADAN VUKOSAVLJEVIC

Slide

PARTIJARH IRINEJ

Slide

PETAR LUKIC

Slide

VLADAN VUKOSAVLJEVIC

Slide

PARTIJARH IRINEJ I VLADAN VUKOSAVLJEVIC

Slide

PARTIJARH IRINEJ I VLADAN VUKOSAVLJEVIC

Slide

PARTIJARH IRINEJ I VLADAN VUKOSAVLJEVIC

Slide

PARTIJARH IRINEJ I VLADAN VUKOSAVLJEVIC

 

PARTIJARH IRINEJ I VLADAN VUKOSAVLJEVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh