Turizam

Geography Now o Makedoniji:Šta god rekli, neko ce se ljutiti

BEOGRAD – Poznati YouTube kanal za edukaciju na polju geografije i demografije pod nazivom “Geography Now” objavio je video o nekada najjužnijoj jugoslovenskoj republici – Makedoniji.

“Geography Now” je tokom prošle godine napravio izuzetno popularan prilog o Bosni i Hercegovini, a nedugo zatim voditelj Pol Barbato osvrnuo se i na Hrvatsku.

Ovaj YouTube kanal pokušava da ostane neutralan prilikom opisa država koje imaju kompleksnu istoriju i ne tako jednostavne unutrašnje i medunarodne odnose.

Celokupna problematika ove male balkanske države u epizodi fokusirana je na njen odnos sa susedima, a narocito sa Grckom koja do danas osporava sam naziv zemlje, prenosi B92.

Barbato u poslednjem prilogu naglašava da je rec o jednoj od najkontroverznijih tema i precizno ilustruje pricu iza istorijskih nesuglasica naroda Aleksandra Makedonskog, njegovog jezika i pripadnosti.

„Ovo mesto je prilicno jednostavno i opušteno, ali ime stvara dramu“, objašnjava voditelj, podsecajuci da današnji Makedonci pricaju slovenskim jezikom koji najviše lici na bugarski, dok nacija kao takva, ako se pitaju Makedonci, pociva na slovenskim korenima pomešanim sa drevnim narodom Aleksandra Makedonskog koji, prema njihovom shvatanju, nije bio Grk.

Grcka, naravno, ovakvo videnje Makedonaca ne priznaje jer istorijsku Grcku Makedoniju vidi kao deo helenske kulture. Samim tim, zvanicna Atina osporava korišcenje imena „Makedonija“, zbog cega je država u UN, EU i Vecu Evrope poznata kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Barbato kao dve prijateljske zemlje Makedonije imenuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku zbog zajednicke, cesto teške istorije.

“Geography Now” je gledaocima predstavio i vedriju stranu Makedonije, pa je spomenut njen ajvar, jezero Ohrid, opijum, raznovrsna arhitektura manastira i džamija i dobro raspoložen narod.

Foto Tanjug/ Z. Žestić, ilustracija

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh