BG

Закон о климатским променама стратешки важан за цело друштво

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је у Новом Саду да ће Закон о климатским променама створити услове за чистије индустрије,  еколошку привреду која троши мање енергије, зравију животну средину, боље здравље и дужи животни век наших грађана. Домаћа привреда  ће морати да се прилагоди новој врсти ограничења емисије гасова са ефектом  стаклене баште, које ће донети нови Закон о климатским променама, како би могла да буде конкурентна на међународном тржишту.

Отварајући  прву јавну расправу о Нацрту закона о климатским променама, министар Горан Триван је рекао да су климатске промене процес који бележи нашу цивилизацију и нас саме као добрим делом узрочнике тога. Наводећи процене да ће Србија у наредном периоду бити посебно изложена негативном утицају климатских промена, поготово сушама и поплавама, Триван је нагласио:“ Закон о климатским променама је кровни закон, стратешки важан, не само са становишта животне средине него читавог друштва. То је један од најважнијих, системских закона који ће Србија усвојити, јер подразумева скуп мера и стандарда ЕУ које се морају применити и достићи како би смањили сопствене емисије гасова са ефектом стаклене баште, и у томе ће учествовати грађани, институције, привреда. Сви сегменти друштва.“ Указавши да је животна средина вредност читавог друштва и будућих генерација, министар Горан Триван је  позвао домаћу стручну и научну јавност, предтавнике цивилног друштва да се укључе у јавну расправу и све активности у заштити животне средине

Закон о климатским променама треба да успоставља систем за мониторинг, извештавање и верификацију  података и информација од значаја за област климатских промена, а као кључног предуслова за одрживо планирање и смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове. Доношење Закона о климатским променама представља испуњење обавеза према међународној заједници, тачније Оквирној конвенцији УН о промени климе и Споразума из Париза и усклађује домаће законодавство са правним тековима ЕУ

Прву јавну расправу о   Нацрту закона о климатским променама коју је организовало Министарство заштите животне средине у сарадњи са Покрајински секретаријатом  за урбанизам и заштиту животне средине Војводине, пратила је  презентација  Нацрта закона, наког чега је вођена дискусија у којој су учесници давали сугестије, предлоге,  и примедбе у циљу бољих решења одређених законских одредби.

Расправа о Нацрту закона о климатским променама трајаће до 20. априла 2018. године. У процесу усвајања и спровођења Закона о климатским променама биће донето и више подзаконских аката, акционих планова и стратегија и читав низ мера, а очекује се да ће се пред посланицима наћи половином године. Усвајање се очекује до краја 2018. године.

 

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh