Novosti online

Апотека „Шабац” била је претња буџету

Шабац – Апотекарска установа у Шапцу има форму: четири објекта која контролише на територији Шапца, Богатића, Владимираца и Коцељеве и директора, али нема садржину. Форму има зато што у овом тренутку наши прописи не дозвољавају да нека здравствена установа буде ликвидирана. Сви који су отишли из установе су потписали програм, узели паре и сада раде у приватним апотекама. Нема нових обавеза, нема нових расхода и нема нових трошкова, нагласио је шабачки градоначелник Небојша Зеленовић на последњој седници локалног парламента.

Владајућа коалиција усвојила је оставку досадашњег директора Апотеке „Шабац” др Пантелије Стојиновића, који је наследници у в. д. статусу Тањи Гајић, предао здравствену установу, која је према извештају Државне ревизорске институције на крају 2018. године била у блокади од близу 147 милиона динара.

„Ова држава је 2013. дала могућност приватним апотекама да снабдевају кориснике лековима на рецепт. Од тог тренутка креће суноврат јавних апотека у Србији, не само шабачке установе. Kао градска управа тражили смо модел да изађемо из лошег посла, да користећи све могуће законске оквире и програме, заштитимо буџет Шапца. Установа је донела одлуку да прода, то јест изда у дугорочан закуп поједине објекте и од тог новца, а то је 76 милиона динара, плаћени су, делом, дугови. Потом се ушло у програм рационализације са Министарством здравља, и ту је добијено још тридесет милиона динара. У сваком случају, сав новац је отишао запосленима за плате, отпремнине, јубиларне награде, топле оброке, путне трошкове и тако даље, као права из радног односа”, навео је Зеленовић.

Према његовим речима, Апотека „Шабац” данас нема ниједног запосленог радника и има обавезе према четири-пет добављача, које тренутно износе 120 милиона динара. Зеленовић сматра да грађани Шапца не треба да плаћају те дугове, као што не треба да плате дуг ниједног јавног тела, него да таква установа, организација или предузеће треба да подвуче црту, да се раскусура са оним што има и да се живот настави даље.

„Да нисмо погрешили, доказ је да су други градови долазили код нас по рецепт”, истакао је шабачки градоначелник.

На територији коју је до средине 2017. године покривала Апотека „Шабац” раде 93 приватне апотеке, од којих 53 само на подручју града. Зеленовић је објаснио да Шабачка апотекарска установа, са стотину запослених, није имала сопствени бизнис, нити је могла да га има са дуговима који су се гомилали. Да би опстала у делатности и покривала најосновније трошкове, куповала је лекове које је издавала на рецепт много скупље од тржишне цене. Сваког месеца минус је износио 3,5 милиона динара.

„Мислим да смо проблем генерално решили тако што смо заштитили градски буџет. Неправилности које се наводе у извештају ДРИ су још из 2016. године. Директор Стојиновић је добио налог да неке ствари поправи и он је урадио што је могао. Од хиљаду проблема које је затекао није решио осам. И за тих осам је стигао извештај ДРИ”, истакао је Зеленовић.

Он је рекао да је пословни простор апотеке, која се налазила у хотелу „Слобода”, град продао пошто је био укњижен као његово власништво, а да је зграда Прве народне апотеке, предратног апотекара Илије Ранковића, кога су 1944. убили партизани, сада у процесу реституције. Док не буде решена њена судбина, према Зеленовићевим речима, градска управа је у њу уселила Туристичку организацију Шапца, која ће плаћати трошкове одржавања. Простор који је до сада користио ТОШ, продат је на јавном огласу за 330.000 евра, чиме је допуњен градски буџет, што шабачки градоначелник оцењује као рационалан потез.

Одговорност: пуј-пике не важи

„Град Шабац белог динара није дао запосленима у апотекарској установи. Република Србија им је исплатила отпремнине и потраживања. Директори, које је постављала градска власт, три или четири их је било само у в. д. статусу, уништавали су ову установу, а исто важи и за управне и надзорне одборе… Сада, опет, промењен је директор, а за одговорност: пуј-пике не важи. Једног дана, када буде стављен катанац, неко ће морати да све дугове плати. А то је град Шабац, који је као оснивач гарант за пословање јавних предузећа и установа”, категоричан је одборник у Шапцу опозиционог СНС-а Горан Мијаиловић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh