Novosti online

Битка за Триполи на помолу

Каиро, Москва, Њујорк – Либијска национална армија (ЛНА) саопштила је да је у својој офанзиви на запад земље преузела контролу над аеродромом у предграђу престонице Триполија. Ахмед Мисмари, портпарол тих снага, лојалних лидеру међународно непризнате администрације Калифе Хафтара, изјавио је и да су припадници ЛНА преузели контролу над два града у близини Триполија – Тархуаном и Азизијом, као и да су у борбама засад изгубили само пет људи, преносе Ројтерс и Танјуг.

Из противничког табора, који предводи Фајиз ел Сераж, премијер владе коју признају Уједињене нације, али она фактички управља само западом Либије, тврде да су у сукобима заробили стотинак Хафтарових бораца и да планирају ваздушни удар на њихове положаје. Из Хафтаровог табора су поручили да неће дозволити летове борбене авијације на западу земље и да ће гађати сваки аеродром с којег се подигне ратни авион, преноси Спутњик.

Извор из УН је за агенцију АП потврдио да су Хафтарове јединице, заједно с паравојним формацијама из Мисрате, прексиноћ стигле до обода Триполија. Због ове ситуације се опет страхује од рата који ће надмашити све спорадичне чарке и веће окршаје виђене у Либији након краткотрајног смиривања грађанског рата окончаног војном интервенцијом НАТО-а, свргавањем и убиством лидера те државе Муамера Гадафија.

Упркос упозорењима, Хафтар је у петак поручио генералном секретару УН Антонију Гутересу, који је посетио Либију, да се његове снаге неће зауставити све док „терористичке групе”, за које тврди да владају западом земље, не буду побеђене, пренели су ТВ Ал Арабија и Ројтерс.

У првој реакцији, Русија је преко портпарола Кремља Дмитрија Пескова позвала на деескалацију и саопштила да не стоји иза акција Хафтара, за којег се, иначе, сматра да има добре контакте у Москви, где је својевремено и долазио у посету. Хафтар је телефоном разговарао са Михаилом Богдановом, замеником шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, информисао га о „напорима у борби против терориста у Либији” и саслушао поруку да Москва подржава политичко решење кризе, саопштило је руско министарство спољних послова.

Лавров је у интервјуу датом египатском листу „Ахрам”, оценио да је дуготрајна криза у Либији резултат директног мешања Северноатлантске алијансе, што је изазвало хаос у тој земљи, пренео је Танјуг.

Он је изјавио да Москва подржава напоре специјалног представника генералног секретара УН Гасана Саламе да се реализује план за нормализацију ситуације, који подразумева одржавање поштених избора, неколико пута одлаганих, и реформу националног устава. Конференција о помирењу у Либији требало би да буде одржана од 14 до 16. априла, али је након Хафтарове офанзиве доведена у питање.

Лавров је, како јавља Спутњик, нагласио и то да Русија и Египат координирају напоре ради решавања ситауције у Либији. Египат је такође држава за коју се верује да подржава Хафтара.

„Наш задатак је да се помогне Либијцима да превазиђу постојеће несугласице, као и да постигну стабилан договор по параметрима националног помирења”, рекао је Лавров.

Министри спољних послова држава чланица Групе 7 (Г7) договорили су се да изврше притисак на одговорне за „насилну борбу за власт” у Либији, нарочито на Калифу Хафтара, рекао је шеф немачке дипломатије Хајко Мас. Он је додао да свака земља мора да користи своја средства како би се постигао тај циљ и нагласио да Италија и Француска имају директне контакте са Либијом, јавили су Ројтерс и Танјуг. Савет безбедности УН позвао је у петак снаге Хафтара да обуставе све војне операције, јавио је Ројтерс.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh