Novosti online

Грабар-Китаровић у Јасеновцу дан пре државне комеморације

Загреб – Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић, данас је, као и ранијих година, дан уочи државне комеморације посетила Спомен подручје Јасеновац и положила букет белих ружа испод споменика.

„Полажући венац у сећање на жртве логора Јасеновац и стојећи у тишини уз овај камени цвет, изражавам најдубљи пијетет свим жртвама које су страдале у логору. Нека ово увек буде само место пијетета, али и место које ће нас опомињати колико је важно младе нараштаје одгајати за мир, заједништво и солидарност међу људима и народима”, навела је Грабар-Китаровић у меморијалној књизи у Јасеновцу.

Она је додала да Други светски рат у Хрватској и данас буди болна сећања на бројна страдања. „Прошлост не можемо променити, али будућност можемо градити на бољи начин, за лепши и хуманији живот свих људи у Хрватској и широм света”, написала је хрватска председница, а преноси Хина.


(Фото Раде Крстинић)

Хрватску председницу сутра ће у Јасеновцу на државној комеморацији, којој ће бити представници Владе и Сабора, представљати шефица њене канцеларије Анамарија Киринић.

У Спомен парку Јасеновац јуче су представници дела мањинског народа, који живи у Хрватској, и удружења антифашиста одржали комеморацију жртвама тог озлоглашеног усташког логора, са које је поручено да док се усташки поклич „за дом спремни” не избаци из употребе они неће учествовати у државној комеморацији.

Представници мањина и удружења антифашиста у Хрватској четврту годину за редом комеморацију јасеновачким жртвама одржали су одвојено од државе због незадовољства ревизионистичком политиком, минимизарањем жртава тог усташког логора из Другог светског рата и глорификацијом усташког режима и НДХ Анте Павелића, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh