Novosti online

Куповина С-400 не би требало да изазове санкције САД

АНКАРА Турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је данас да то што Турска купује од Русије ракетни систем за противваздушну одбрану С-400 не би требало да покрене америчке санкције јер Анкара, како је нагласио, није супарник Вашингтона и остаје посвећена НАТО савезу, преноси Танјуг.

Акар је на конференцији у Вашингтону рекао да Турска очекује да остане, не само купац борбених авиона Ф-35, већ и једна од земаља партнера које учествују у његовој производњи, упркос упозорењу САД да би могла да буде искључена из пројекта Ф-35 ако купи руски одбрамбени систем С-400, пренео је Ројтерс.

Турски министар одбране додао је да његова земља пажљиво проучава понуду САД да купи амерички противваздушни ракетни систем Патриот.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да Русија поздравља чврст став турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, као одговор на притисак Сједињених Америчких Држава на Анкару због споразума о куповини руских ракетних система С-400.

Он је за телевизију Русија 1 рекао да је притисак САД без преседана, преноси Тас с.

Пре пет дана амерички државни секретар Мајк Помпео упозорио је администрацију Ердогана да Анкара неће бити подобна за производњу делова за Ф-35 авионе због куповине руских С-400 ракетних система.

Турски председник недавно је, након састанка са руским председником Владимиром Путином, рекао да је суверено право Турске је да од Русије купи ракетни систем одбране С-400.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh