Novosti online

Хашка тужитељка: Ако се радикалима суди у Србији, сведоци неће сведочити због страха

Тужилаштво у Хагу поново се данас успротивило да Србији буде уступљено суђење званичницима Српске радикалне странке (СРС) Петру Јојићу и Вјерици Радети, оптуженим за непоштовање хашког суда.

Тужитељка Дајана Елис у поднеску судији тврди да су кључни сведоци против оптужених јасно ставили до знања да „због страха и других брига” неће сведочити, ако процес радикалима буде одржан у Србији. Уступање суђења српском правосуђу, стога, не може бити у интересу правде, тврди Елис, уз сугестију да суђења у Србији, под тим околностима, вероватно не би ни било, преноси Бета.

Србија је раније више пута одбацивала тврдње тужитељке, наглашавајући да је спремна и вољна да суди радикалима.

Хашки суд је првостепено одлучио да Србији уступи то суђење, али је апелационо веће, иако је у суштини потврдило да је та одлука исправна, наложило да се додатно размотри аспект безбедности сведока.

Јојић и Радета терете се да су претњама и подмићивањем утицали на сведоке оптужбе у хашким процесима против лидера радикала Војислава Шешеља да не сведоче или да промене исказ и бране Шешеља.

Како је то изгледало, описала је у данашњем поднеску тужитељка Елис, цитирајући изјаве кључних сведока.

Један од њих, чији је идентитет заштићен, описао је како је сведок из процеса Шешељу 2008. доведен у седиште СРС, где му је Петар Јојић рекао да зна да је он дао изјаву хашким тужиоцима и да би сада требало да „малу изјаву” да и Шешељевој одбрани.

По изјави очевица, „Јојић је затим издиктирао сведокову изјаву”, која је била „неистинита и садржала је лажне оптужбе против хашког тужилаштва” и „обмане о Шешељевој улози и одговорности током рата”.

Истог сведока је Вјерица Радета, пошто је пристао да сарађује, више пута „подвргавала притиску” да напусти свој тадашњи посао и прихвати да га, уместо тога, редовно плаћа СРС.

Након што је прихватио новац, радикали су том сведоку, уочи сведочења на једном од процеса Шешељу због непоштовања Хашког трибунала, доставили списак Шешељевих питања и његових одговора, којег је морао да се придржава.

Вјерица Радета је, по сведочењу које цитира Елис, другом сведоку против Шешеља 2007. рекла да ће му радикали „помоћи” ако промени исказ и сведочи у Шешељеву одбрану.

Сведок је, потом, од СРС добијао 500 евра месечно а „Радета је била укључена у писање лажне изјаве за њега”.

Радикали су и том сведоку дали списак питања и одговора. Сведоков исказ одвијао се, потом, тачно по том сценарију,

Хашки трибунал је Јојића и Радету у октобру 2012. оптужио да су утицали на сведоке у хашком процесу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

Налог за хапшење радикала Трибунал је властима у Београду упутио у јануару 2015.

С пролећа 2016. године Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду одлучио је, међутим, да нема законских основа за хапшење и изручење радикала, зато што национални закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и непоштовање суда.

Трибунал је 5. октобра 2016. издао међународни налог за хапшење Јојића и Радете, оцењујући да је званични Београд неколико пута одбио да поступи по налогу суда, ухапси и у Хаг изручи двоје радикала.

На захтев Трибунала, Интерпол је за оптуженим радикалима расписао „црвене потернице”.

Хашки трибунал је Србију неколико пута пријавио Савету безбедности УН због несарадње у случају чланова СРС.

По затварању Трибунала, на крају 2017, предмет против Јојића и Радете преузео је Механизам.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh