Novosti online

Ко ће се умешати у изборе 2020.

Доналд Трамп је ове недеље добио још једног противкандидата. Бивши амерички потпредседник Џо Бајден објавио је да улази у трку за изборе 2020, придруживши се бројним партијским колегама које траже номинацију Демократске странке. Према демократама, 2016. годину обележило је то што се Москва умешала да би помогла републиканском кандидату. Ко ће њујоршком милијардеру помоћи следећи пут? Русија није највише профитирала на његовој победи, па неке друге стране владе имају далеко јаче интересе да пробају да следеће године интервенишу на његовој страни.

ЕГИПАТСКИ БОГ РА: Египат је једна од тих земаља. Уставне измене које су ове седмице тамо усвојене показале су зашто председнику Абделу Фатаху ел Сисију (64), као и бројним другим блискоисточним аутократама, Трамп савршено одговара. Не само да је референдум оснажио самовољу једног човека већ је протекао у атмосфери застрашивања противника и поткупљивања бирача. Ништа од тога није измамило критику Трамповог Стејт департмента. Сисијев мандат је продужен за две године и дато му је право да се и трећи пут кандидује, што значи да ће владати до 2030.

Гласање је било фарса. Сиси и није дошао на власт изборима већ државним ударом који је 2013. извео против легитимно изабране владе Муслиманске браће. Успоставио је аутократску власт, похапсио неистомишљенике, укључујући политичке противнике и новинаре. Судови под његовом контролом додељују смртне казне у случајевима који су политички мотивисани, хиљаде људи побијено је и утамничено. У таквој атмосфери, наравно да је двапут побеђивао на биралиштима и да је прошле године реизабран са 97 одсто гласова. На референдуму, гласачи су добијали бесплатан превоз и храну, а са бирачких места слали су фотографије као доказе да су гласали. Каиро је био излепљен искључиво Сисијевим постерима, а они који су заговарали глас „против”, убрзо су ухапшени. Мада подела на „добре” и „лоше” диктаторе није почела са Трампом већ је одувек практикована и то на основу само једног критеријума – да ли недемократски режими воде проамеричку политику – са садашњим шефом Беле куће властодршци су сигурни да неће добити чак ни прекор. Сиси не само да добија 1,4 милијарди долара војне помоћи годишње већ и похвале да је велики државник.

ОЧИНСКО РАЗУМЕВАЊЕ: Ни саудијски престолонаследник не жели промене у Авенији Пенсилванија. Трамп не да га није казнио већ га није ни „изгрдио” кад је ликвидирао колумнисту „Вашингтон поста” и масакрирао хиљаде цивила у Јемену. Америчку реакцију није изазвало ни што је Ријад управо погубио 37 људи тврдећи да су терористи, док организације за људска права тврде да су то само били припадници шиитске мањине. Не зна се да ли Трамп више жели да угоди Саудијској Арабији или Израелу, али им то често показује кажњавајући њиховог заједничког непријатеља – Иран. Бела кућа је почетком ове недеље саопштила да велике земље, купци иранске нафте, више неће бити изузете од америчких санкција Техерану. То значи да Кина или Индија неће смети да купују нафту од шиитске републике да не би ризиковале да Вашингтон и њима уведе неки вид санкција. САД хоће да Техеран оставе без пара и скроз га ослабе, на одушевљење Саудијске Арабије и Израела, при чему Ријад добија и бонус у виду скока цена црног злата после избацивања значајног играча са тржишта.

НЕОЧЕКИВАНА ПОМОЋ: Премијер Бенјамин Нетанијаху може да рачуна на америчку подршку без обзира на то ко станује у Белој кући, али сад толико имао среће да му шеф вашингтонске администрације испуњава баш све жеље. Трамп је признао Јерусалим као израелску престоницу, а Голанску висораван као израелску територију, док његови сарадници подржавају ширење израелских насеља на палестинској територији, пошто су ионако већ одбацили идеју о палестинској држави. Бибијеви пријатељи, породица Кушнер, у родбинским су односима с америчким председником. Управо је Трампов зет Џаред Кушнер промотор просаудијске и произралексе политике садашње администрације. Он је пре неколико дана изјавио да је истрага руске афере нанела већу штету Америци од онога што се истраживало – интервенција Кремља у изборе у САД 2016. Мислио је на то да је земља наводно осрамоћена истрагом против шефа Беле куће. После две година истраживања, специјални тужилац Роберт Малер закључио је да се Москва стварно уплела, али да Трампов изборни штаб није, како су тврдили Трампови противници, радио у дослуху са Русијом.

Могуће је да ће руска афера нанети већу штету онима који су њу покретали него онима који су у њој наводно учествовали. Како је недавно оценио Ноам Чомски, зато што су инсистирали на небулозној причи о шуровању, чланови Демократске странке су можда омогућили Трампу да победи и следеће године. Ко би рекао да ће чак и Демократска странка интервенисати на Трамповој страни?

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh