Novosti online

Трамп не брине због севернокорејских пројектила

ТОКИО – Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да не брине због недавног лансирања пројектила из Северне Кореје и изразио уверење да ће лидер те земље Ким Џонг Ун испунити обећања која је дао.

„Северна Кореја је испалила неке мале пројектиле, што је узнемирило неке од мојих људи и друге, али не и мене”, написао је Трамп на Твитеру, преноси Ројтерс.

Амерички председник се тренутно налази у званичној посети Јапану, а очекује се да ће о корејском нуклеарном програму разговарати са домаћином, јапанским премијером Шинзо Абеом, јавља Танјуг.

Трамп и Абе одиграли партију голфа

ТОКИО – Амерички председник Доналд Трамп завршио је други дан посете Јапану партијом голфа са премијером Шинзом Абеом, што је један вид личне дипломатије која има за циљ да изглади тешке расправе о трговинској сарадњи две земље.

Трамп, обучен у црвени пуловер и Абе у плавом сакоу, смешили су се фотографима на терену, пре него што су започели партију, преноси Ројтерс.

Абеова канцеларија је касније објавила селфи са терена, на којем се Трамп и Абе осмехују.

Абе је у посту изразио наду да ће савез Јапана и САД постати још стабилнији.

Планирано је да Трамп и Абе присуствуји и финалу 15-дневног турнира у сумо рвању, јавља Танјуг.

Трамп је током сусрета са Абеом прошлог месеца у Вашингтону рекао да је фасциниран јапанским традиционалним спортом и најавио да ће у САД бити израђен трофеј који ће предати победнику турнира.

Трофеј је у међувремену израђен и сада се зове „Председнички куп”.

Трамп ће бити први амерички председнк који ће присуствовати таквом догађају и први који ће уручити трофеј победнику.

Трампова посета треба да покаже снагу јапанско-америчких односа, али напетости око трговине уносе неизвесност, наводи Ројтерс.

Трамп је незадовољан великим трговинским суфицитом Јапана и разматра увођење високих тарифа на извоз јапанских аутомбила уколико не буде постигнут билатерални трговински споразум.

Напредак у трговинским преговорима са Јапаном

ТОКИО – Амерички председник Доналд Трамп истакао је данас током посете Јапану да је постигнут велики напредак у трговинским преговорима са Токиом.

„Пољопривреда и говедина су у великој мери у игри. Много тога нас очекује после парламентарних избора у Јапану у јулу, када очекујем велике бројеве”, написао је Трамп на свом Твитер налогу, након што је са јапанским премијером одиграо партију голфа.

Очекује се да Трамп и Абе у понедељак разговарају о трговини, али званичници су скептични када је реч о могућности за договор, преноси Ројтерс.

Трамп је незадовољан великим трговинским суфицитом Јапана и разматра увођење високих тарифа на извоз јапанских аутомбила уколико не буде постигнут билатерални трговински споразум.

У јучерашњем обрачању групи бизнисмена, амерички председник је рекао да је напредак постигнут.

„Са овим споразумом надамо се да ћемо се позабавити трговинским дисбалансом, уклонити препреке за извоз САД и обезбедити правичност и реципроцитет у нашим односима. Приближавамо се томе”, истакао је Трамп, јавља Танјуг.

Он је подсетио да је само прошле недеље извоз говеђег меса из САД добио је пун приступ тржишту у Јапану, први пут од 2000. године.

„Поздрављамо вашу подршку у овим напорима и надамо се да ћемо ускоро имати још неколико објава, од којих ће неке у наредних неколико месеци бити веома значајне”, рекао је Трамп.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh