Analize I Kolumne

Дравна помоћ привреди према величини послодавца из 2018. године

Јавност је већ обавештена о помоћи коју ће држава пружити привредним субјектима и грађанима: одложено плаћање пореза и доприноса на зараде и пореза и доприноса које плаћају предузетници, помоћ у новцу послодавцима ради исплате нето зараде запосленима и уплата једнократне новчане помоћи свим пунолетним грађанима. Поменута помоћ је одређена Уредбом коју је Влада усвојила 10. априла текуће године.

Скренућемо пажњу само на две одредбе из поменуте Уредбе о којима је било мало речи у јавности.

Прво, Уредбом је одређен већи обим помоћи за послодавце разврстане у микро, мала и средња правна лица, а мањи обим помоћи за послодавце који спадају у велика правна лица. Сасвим је разумљиво да је више помоћи потребно малој занатској радњи или породичној радионици, него што је потребно великим трговинским ланцима или фабрикама с хиљадама запослених.

Међутим, разврставање правних лица и одређивање обима помоћи се врши према томе како је правно лице разврстано у финансијском извештају за 2018. годину. Уколико је послодавац основан текуће или претходне године, сматраће се да спада у мала правна лица.

Наведено значи да ће правно лице добити помоћ према својој величини из 2018. године, а не према својој данашњој величини. Правно лице основано 2019. и 2020. године ће добити помоћ у већем обиму, без обзира на своју величину.

Навешћемо само један од више примера у коме постоји огромна разлика између величине правног лица како је одређена Уредбом Владе од 10. априла и његове стварне данашње величине. Привредно друштво Linglong Internatinal Europe d.o.o. је основано у Зрењанину у новембру 2018. године и предало је финансијски извештај из кога произлази да се ради о микро привредном субјекту. Данас се, зацело, не ради о микро предузећу.

Друго, послодавац који користи погодности из Уредбе, не може исплаћивати дивиденде до краја текуће године, осим у акцијама или уделима исплатиоца дивиденде. Према наведеном, уколико прихвате помоћ за исплату зарада радницима свог привредног друштва, власници ће морати да одложе исплату свог прихода за наредну годину.

Како ће на изнето реаговати инвеститори у Србији, нарочито страни, остаје нам да пратимо наредних месеци.

 

Љубомир Костић

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh