Novosti online

„Златни медвед“ за Ђанфранка Розија и „Пожар на мору“

Берлин – Победник 66. Берлинала, сасвим очекивано, припала је документарном филму „Пожар на мору“ Ђанфранка Розија у којем се бави горућом мигрантском кризом у Европи и острву Лампедуза.

Захваљујући се на награди Рози је изразио захвалност што је документарни филм изједначен са играним у такмичењима за награде.

Према одлуци жирија којим је председавала америчка глумица Мерил Стрип, фестивалски Гран при уручен је Данису Тановићу за филм „Смрт у Сарајеву“, којег је наградио и жири критичара Фипресци.

Награда „Сребрни медвед“ за најбољу режију припала је младој француској редитељки Мији Хансен- Лове за филм „Ствари које долазе“, признање које носи име Алфред Бауера, за филм који отвара нове перспективе, очекивано је освојио Лав Дијаз за чудесни осмочасовни филипински филм „Успаванка за жалосну мистерију“. „Сребрни медвед“ за најбољу мушку улогу припала је

Мажиду Матсури који тумачи лик главног јунака у тунишанском филму „Хеди“ Мохамеда Бен Атије (посветио награду Тунишанима који су освојили слободу и срећу), док је ова награду за најбољу женску ролу освојила је Трина Бирхолм јунакиња филма „Комуна“ Томаса Винтерберга.

Награду за најбољи сценарио освојио је млади пољски сценариста и редитељ Томаш Вашилевски аутор филма „Уједињене државе љубави“, последњег приказаног у главном такмичарском програму. За уметнички допринос „Сребрни медвед“ припао је Марку Лију Пинг- Бингу, врхунском сниматељу кинеског филма „Попречна струја“ Јанг Чао…

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh