Novosti online

Договори о већим платама у просвети тек после избора

Представници четири репрезентативна синдиката просветних радника разговарали су са премијером Александром Вучићем о побољшању материјалног положаја запослених у образовању. Како су након састанка пренели синдикални лидери, Вучић им је рекао да је за владу образовање првенствено, али да ће о повећању плата у просвети одлучивати нова Влада Србије.

– Састанак је почео у осам часова и трајао дуже од сат и по, с тим што смо с премијером разговарали око сат времена. Све је одложено после избора, јер тешко да техничка влада може било шта сада да уради – рекао је за наш лист Томислав Живановић, председник УГС „Независност”.

Упитан да ли ће се представници репрезентативних синдиката после овог разговора састати и договорити о даљој стратегији, јер поједини су најављивали протесте, па чак и штрајк, Живановић је одговорио да ће сигурно бити заједничких трибина, како би се будућем министру просвете дале смернице за рад у наредној влади.

– Био је то конструктивни дијалог. Премијер је у неколико наврата истакао да ова Влада и даље сматра да је за њу образовање на првенствено и да ће свако издвајање за ту намену бити веће у односу на остала у јавном сектору. Ипак, прецизним процентима и цифрама, причаћемо после избора – рекла је за „Политику” Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) након састанка са Вучићем.

На наше питање да ли то значи да неће бити ништа од априлског повећања плате, што су синдикати тражили током недавног штрајка упозорења, она је одговорила да очигледно неће бити ништа пре јуна и формирања нове владе.

Најавила је и да ће УСПРС на седници Главног одбора заказаној за 12. март у Крушевцу донети одлуку о даљим корацима и додала да свакако синдикати „неће ћутати” већ ће наставити да обавештавају и надлежне и јавност да су просветари најслабије плаћени у јавном сектору. О новцу се на састанку у Влади Србије ипак причало, додала је, али за уређење и модернизацију школа.

– Када већ нисмо могли да добијемо неку ближу информацију о ономе што највише занима наше чланство, упознали смо саговорнике са великим проблемима у просвети, који су, поред тешког материјалног положаја, и у доношењу измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, примени посебног колективног уговора, којима је практично блокирана расподела технолошких вишкова – рекла је Јанковић.

Састанку су осим премијера, присуствовали и Кори Удовички, министарка државне управе и локалне самоуправе, Душан Вујовић, министар финансија, Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Јасна Јанковић, председник Уније СПРС, Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања Србије, Томислав Живановић, председник ГСПРС „ Независност” и Ранко Хрњез, испред Синдиката радника у просвети Србије.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh