Novosti online

ИД циља Меркелову и аеродроме у Немачкој

Од нашег дописника

Франкфурт, Хајделберг – Немачка канцеларка Ангела Меркел и међународни аеродроми у Немачкој су, судећи према тек објављеном новом пропагандном материјалу Исламске државе, нове мете ове терористичке организације. Како је уочила америчка компанија СИТЕ, која прати рад крајње десничарских и крајње левичарских екстремиста, као и рад џихадистичких група, Фурат медија, која је под контролом Исламске државе (ИД), објавила је фотографије на којима позива муслимане у Немачкој да изведу нападе попут оних у Бриселу 22. марта.

Према сазнањима СИТЕ које преносе немачки медији, објављено је пет фотографија са натписима, а на једном од њих се види у пламену зграда у којој је седиште немачке канцеларке, при чему су испред један тенк и маскирани борац ИД наоружан аутоматском пушком, док је изнад назив „Немачка је бојно поље”.

Немачка се назива „непријатељем Алаха”, а на једној монтираној фотографији се види џихадиста како стоји и посматра зграду међународног аеродрома Келн–Бон, док је поред њега натпис „Оно што су могла да ураде твоја браћа у Белгији, можеш и ти”. Иако је претња усмерена на све међународне аеродроме у Немачкој, џихадисти очигледно нису случајно изабрали слику овог аеродрома јер је он поред Келна, четвртог по величини града у Немачкој, у којем живи велика муслиманска популација, међу којима има и немали број исламиста.

На следећој монтираној фотографији је приказан немачки војни извиђачки авион „торнадо” над планинама, док се у позадини виде жене и деца крвавих лица како плачу, чиме се наводно приказују убијени у немачко-америчким ваздушним нападима, а све уз натпис „Хоћете ли наставити да тугујете или ћете коначно реаговати?”

Дневни лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг” навео је да је ИД објавила недавно и видео-снимак у којем радикални исламисти славе терористички напад у на бриселском аеродрому и у метроу, при чему је у делу видео-клипа три секунде приказан и аеродром у Франкфурту, и то очигледно неки од снимака немачких локалних ТВ станица.

„Упознати смо са тим материјалима и наши стручњаци га проверавају”, рекла је портпаролка немачке савезне полиције, која је задужена да надгледа осумњичене милитантне који имају немачко држављанство а вратили су се из сукоба у Сирији и Ираку. „Јасно је да је Немачка у фокусу међународног тероризма па је могуће да се догоде напади, али овај материјал неће променити нашу процену безбедности.”

После напада у Паризу и Бриселу, повећана опрезност је на снази, не само у Немачкој, већ широм западне Европе. Француска је саопштила да је под истрагом човек за којег се сумња да је планирао акт „екстремног насиља”, док је у Холандији недавно ухапшен човек којег Французи сумњиче за повезаност са нападима у Паризу у новембру прошле године.

Пре објављивања овог видео-снимка, пре неколико дана објављен је сличан пропагандни спот Ал Табат медијске фондације, која подржава ИД, у којем се прети нападима на Белгију, Немачку и Велику Британија. А нападима на Немачку џихадисти су претили и на „Твитеру”, и то крајем новембра када је званични Берлин одлучио да пошаље своје трупе да помажу француско-америчко-ирачко бомбардовање положаја ИД у Сирији. Тада су поједини џихадисти истицали да Немачкој „треба одржати лекцију”, због борбе против ИД.

Први човек немачке савезне полиције Холгер Минх почетком ове недеље је изјавио да је од 2000. године ова полиција спречила извођење једанаест планираних терористичких напада на возове, Јевреје, израелске и америчке институције, божићне вашаре, стране званичнике у посети Немачкој и званичнике ултрадесничарских партија. Према његовој оцени, то су успели захваљујући доброј сарадњи свих служби безбедности. Ипак, он је истакао да је „Немачка међу земљама које су на листи мета исламистичког тероризма” и да би тренутно око 470 људи могло да угрози јавну безбедност у Немачкој.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh