Gradovi

Abe: Snažan i odlučan odgovor Severnoj Koreji

TOKIO – Odgovor Tokija na severnokorejsko lansiranje rakete dugog dometa biće snažan i odlučan, upozorio je danas japanski premijer Šinzo Abe.

Abe je naložio saradnicima da naprave pripreme kako bi vlada brzo mogla da odluči o konkretnim kaznenim merama ako zatreba.

Takođe je najavio da će Tokio zauzeti čvrst i odlučan stav prema Pjongjangu, prenosi agencija Kjodo.

Takođe se navodi da japanska vlada priprema pooštravanje svojih sankcija Severnoj Koreji u skladu sa instrukcijama koje je juče dao premijer Šinzo Abe.

Savet bezbednosti UN juče je oštro osudio severnokorejsko lansiranje rakete dugog dometa, ističući da će uskoro „kao odgovor na ova opasna i ozbiljna kršenja“ biti usvojena rezolucija o sankcijama.

Japan je danas pozvao Savet bezbednosti da hitno usvoji oštrije sankcije protiv Severne Koreje zbog četvrte nuklearne probe u januaru i lansiranja rakete dugog dometa juče za koji Pjongjang tvrdi da je „satelit“.

„Lanisranje rakete je povećalo potrebu da se ubrzaju razgovori u SB UN i hitno usvoji oštrija rezolucija protiv Severne Koreje“, rekao je ministar spoljnih poslova Fumio Kišida.

Šef kabineta japanskog premijera Jošihide Suga je, komentarišući oklevanje Kine da podrži oštrije sankcije Pjongjangu, rekao da će Japan zatraziti od Pekinga koji je jedna od pet stalnih članica SB UN da što pre pristane na oštrije kaznene mere protiv Severne Koreje.

AP Photo/Shizuo Kambayashi

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh