Gradovi

Adamović pobednik Festivala vlaške izvorne pesme

Izvođač vlaške izvorne pesme Ljubisav Adamović iz Metovnice kod Bora, pobednik je 12. Festivala vlaške izvorne pesme, koji je ovog vikenda u Boru okupio 20 vokalnih solista iz cele Timočke krajine.

BOR – Izvođač vlaške izvorne pesme Ljubisav Adamović iz Metovnice kod Bora, pobednik je 12. Festivala vlaške izvorne pesme, koji je ovog vikenda u Boru okupio 20 vokalnih solista iz cele Timočke krajine.

Adamović je festivalsko priznanje osvojio u kategoriji solo pesma bez muzičke pratnje, dok je Slobodan Dujkić iz Bora proglašen za najboljeg izvođača uz podršku orkestra borskog Centra za kulturu.

Etnomuzikolozi, organizatori i članovi žirija složni su u oceni da je festival u Boru opravdao očekivanja, što je, kako ističu, prepoznalo i resorno ministarstvo, svrstavši ga među festivale od nacionalnog značaja.

„U Srbiji ovakvi festivali itekako treba da postoje, jer mi treba da imamo svoj folklor, identitet i muziku. Ako ne poštujemo svoje, a negujemo tuđe izgubićemo izgubićemo i jedno i drugo“, istakla je za Tanjug predsednica stručnog žirija festivala Svetlana Arsić.

Naš poznati etnomuzikolog Nada Zamfirović, koja poslednjih godina ne propušta Festival vlaške izvorne pesme u Boru, podsetila je da su u ovom delu Srbije vrlo zastupljeni i arhaično pevanje i arhaična igra.

„Vlaška muzika je jako specifična. Ja sam na ovom festivalu prisutna već 10 godina i vidim velike umetničke i organizacione pomake“, ocenila je Nada Zamfirović.

Direktor Ustanove Centar za kulturu opštine Bor Daniel Čorboloković, ocenio je u izjavi za Tanjug da „ovakvi festivali predstavljaju ogledalo duše jednog naroda“.

„Meni je jako drago da smo po ovom festivalu postali prepoznatljivi u čitavoj istočnoj Srbiji, što je prepoznalo i resorno ministarstvo“, rekao je Daniel Čorboloković.

On smatra da bi svaka lokalna samouprava u Srbiji trebalo da pridaje veliki značaj ovakvim manifestacijama, kao što to već godinama čini opština Bor.

Dvanaesti Festival vlaške izvorne pesme u Boru, koji je održan u prepunoj sali Muzičke škole, pomogli su opština Bor i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh