Novosti online

Адвокати очекују да Шарапова буде краће од године ван тениса

Како пише „Њујорк тајмс”, правни тим Марије Шарапове (29) намерава да тражи мању казну од године забране играња тениса, због позитивног допинг-теста на лек мелдонијум који се од 1. јануара налази на листи забрањених супстанци. Уколико нема олакшавајућих околности следи казна од четири године ван такмичења, сходно прописима Светске анти-допинг агенције (ВАДА).

„Марија и ја разматрамо све могућности”, рекао је за „Њујорк тајмс” Џон Хагерти, адвокат најбоље руске тенисерке.

Како даље пише овај лист, правни тим Марије Шарапове ће заснивати своју одбрану на случајевима хрватског тенисера Марина Чилића и нашег Виктора Троицког, оба из 2013. године, којима је Суд за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани умањио казне. Чилићу с девет на четири месеца ван тениса, јер је доказано да није намерно узимао забрањени стимуланс никетамид и да му није била намера да побошља своје перформансе. Што се тиче Троицког, коме се на терет стављало то што се на турниру у Монте Карлу оглушио о допинг правила (није дао узорак крви) њему је са 18 месеци преиначено на 12.

Као што се види, случај нашег тенисера нема никакве сличности с оним што је урадила Шарапова која тврди да је 10 година користила мелдонијум због здравствених проблема и да није отворила мејл ВАДА од 22. децембра када су је обавестили да ће тај лек од 1. јануара бити на листи забрањених супстанци.

Хагерти даље упозорава би сада било погрешно тумачити да је мелдонијум све ово време био једини лек који је Шарапова користила, јер то није тачно: „Она је узимала мелдонијум и низ других лекова”! У изјави датој електронском поштом агенцији Ројтерс, овај адвокат је изнео и овај став:

„Не могу да улазим у детаље, поштујући процес ИТФ-а, али могу да потврдим да је госпођица Шарапова имала абнормалан ЕКГ тест 2006. године, када јој је установљена астенија (недостатак енергије и снаге), пад имунитета и назнака дијабетеса. Она такође има породичну историју болести срца, а мелдонијум и остале лекове преписивали су јој доктори због таквог стања”.

Упозорење Руске атлетске федерације

Руска атлетска федерација, од пре два месеца суочена с казном избацивања њених спортиста са Олимпијских игара у Рију овог лета, упозорила је своје такмичаре и тренерима да не узимају лек мелдонијум.

Ђоковићеве речи подршке

Дугогодишњи пријатељи:

Ђоковић и Шарапова

(Фотомонтажа: П. Мирковић)

„Желим јој све најбоље, дуго је познајем, саосећам с њом због ове ситуације, надам се да ће изаћи јача из овога”, казао је наш тенисер после утакмице Лејкерса на којој је био јуче у Лос Анђелесу

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић упутио је речи подршке својој дугогодишњој пријатељици Марији Шараповој, говорећи за ТМЗ, амерички сајт који у стопу прати најславније личности широм света.

„Желим јој све најбоље. Дуго је познајем, саосећам с њом због ове ситуације. Надам се да ће изаћи јача из овога. То је све што могу да кажем”, казао је наш тенисер после утакмице Лејкерса на којој је био јуче у Лос Анђелесу.

Њих двоје се знају пуних десет година и заједно су учествовали у многим хуманитарним и ревијалним акцијама. Ђоковић се „доказао” и као најбољи имитатор Шарапове која је увек са симпатијама гледала на то.

Мелдонијум није одобрен у ЕУ и САД

Мелдонијум производи летонска фармацеутска кућа „Гриндекс”. Овај лек је, како пише „Ројтерс”, јевтин и доступан у неким источно-европским земљама и без рецепта. Настао је стедином седамдесетих година прошлог века у Летонском институту за органску синтезу, међутим, до данас га нису одобриле надлежне институције Европске Уније и САД.

Како је саопштио портпарол „Гриндекса”, лек је регистрован у Летонији, Литванији, Русији и осталим земљама некадашњег Совјетског Савеза, а користи се у случају кардиоваскуларних болести, укључујући ангину, затим код хроничне сметње рада срца, кардиомиопатије и кардиоваскуларних поремећаја.

„У зависности од стања пацијента, третман мелдонијумом може да траје од четири до шест недеља и то се може поновити два до три пута годишње”, пренео је „Ројтерс” изјаву портпарола „Гриндекса”.

Ова агенција наводи и став професора молекуларне и клиничке фармакологије са Британског универзитета у Ливерпулу, Мунира Пирмухамеда, који каже:

„Као лекар, то није нешто што бих ја икада преписао”.

Том Басиндејл, професор на Универзитету Шефилд Халам као да сумња у мотиве руске тенисерке да користи мелдонијум за своје проблеме:

„Шарапова живи у САД од првих дана њене каријере, што наводи на питање зашто она уопште узима лек који није одобрен у тој земљи”.

До сада 14 спортиста пало на мелдонијуму

Федерација за клизачке спортове Русије саопштила је јуче да је њена такмичарка Јекатерина Констатинова (дисциплина спринт) била позитивна на мелдонијум. То је укупно 14. случај од 1. јануара откако је Светска анти-допинг агенција (ВАДА) ставила овај лек на листу забрањених супстанци.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh