Gradovi

Agencije: Blede šanse za Obamin poslednji budžet

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama predstaviće danas poslednji budžet u svom predsedničkom mandatu, težak više hiljada milijardi dolara, koji je, kako ocenjuje agencija Frans pres, unapred osuđen na propast u Kongresu, ali bi mogao da oblikuje izbornu utakmicu za Belu kuću 2016.

Obamin finansijski plan za fiskalnu 2017. godinu, koji pokriva sve troškove – od sajber bezbednosti do istraživanja u oblasti kancera- nema budućnost, procenjuje francuska agencija.

Prema rečima predsednika Odbora predstavničkog doma nadležnog za budžet, Toma Prajsa, republikanci, koji kontrolišu Kongres, već su obećali da će „napraviti vlastiti predlog radije nego da troše vreme na ovaj, koji će, kao i raniji budžeti ove administracije, duplirati ulog za istu neuspešnu politiku“.

„Taj dokument … će biti konačna vizija predsednika Obame o tome kako on planira fiskalnu budućnost zemlje“, izjavio je DŽoel Fridman, potpredsednik za federalnu fiskalnu politiku u Centru za budžet i političke prioritete, prenosi agencija Rojters.

„Ne mislim da bilo ko očekuje da će budžet biti donet u ovoj godini. Republikanci ga neće prihvatiti, ali to ne znači da on neće biti koristan dokument“, dodaje Fridman.

Kongres može prihvatiti neke elemente budžeta a da ne odobri celi predlog, koji verovatno predviđa ukupne troškove od oko 4.000 milijardi dolara, u skladu s Obaminim predlogom budžeta od 3,99 biliona dolara za fiskalnu 2016. godinu.

Bela kuća obećava da će ovo biti „koherentan budžet sa utvrđenim prioritetima koji odražavaju potrebu proširenja privrednih mogućnosti za svakoga u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je portparol DŽoš Ernest.

On će obuhvatiti, između ostalog, plan uvođenja poreza od 10 dolara po barelu nafte, što je mera koja bi agresivno pogurala Obamine napore za odvikavanje američkih potrošaca od korišćenja fosilnih goriva, navodi Frans pres.

Programom „informatika za sve“ školama bi bilo dodeljeno 4,0 milijarde dolara za nastavu o „novim osnovnim veštinama“ i informatičko usavršavanje radne snage.

Šire gledano, predlog budžeta će uključiti i izdatak od 7,5 milijardi dolara za finansiranje kampanje protiv Islamske države, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, obuhvata sredstva u vrednosti od 1,8 milijardi dolara za više od 45.000 “ pametnih bombi“ navođenih GPS-om.

Budžetom se predviđa i ulaganje više od 19 milijardi dolara u sajber bezbednost, ili 35 procenata više nego godinu dana ranije.

Predlog državne kase može, kako ocenjuje Frans pres, imati najveći uticaj na predizbornu kampanju, u kojoj se Hilari Klinton i Berni Sanders bore tesnije nego što je očekivano za poziciju kandidata Demokratske stranke za predsedničke izbore.

Budžet takođe pruža priliku Obami da još jače podcrta različitost u odnosu na republikance, u svetlu predstojećih opštih izbora u novembru, zaključuje francuska agencija.FOTO AP. Pablo Martinez Monsivais

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh