Gradovi

Ajgner: Austrija nije zatvorila svoje granice, Slovenija jeste

KOPAONI – Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner istakao je večeras da Austrija nije zatvorila svoje granice za migrante, ali da je susedna Slovenija odlučila da zatvori granice i propušta samo ljude sa važećom vizom i pasošem.

Ajgner je rekao da Austrija želi da se migrantski talasi dovedu u regularne tokove i da je ukazao ophođenje izbegličkom krizom komplikovanije od dužničke krize, jer se direktno radi o ljudima.

„Austrija nije zatvorila svoje granice, već je samo pojačala granične kontrole, i uvela godišnju i dnevne kvote za prihvat tražilaca azila“, podvukao je Ajgner na Kopaonik biznis forumu, na panelu posvećenom spoljnoj politici.

On je podsetio da je prošle godine u Austriji bilo 90.000 tražilaca azila.

Vlada je, prema njegovim rečima, ustanovila da država ne može još jednu godinu da primiti toliki broj tražilaca azila i zbog toga je uvela kvote.

Fokus austrijske odluke, kako je objasnio, usmeren je na granične kontrole, a ne zatvaranje granica.

Na drugoj strani, preneo je Ajgner, susedna Slovenija je odlučila da zatvori granice i propušta samo ljude sa važećom vizom i pasošem.

Što se Samita EU o izbegličkoj krizi tiče, austrijski ambasador je konstatovao da još nisu postignuti dogovori o važnim elementima.

Međutim, postoje naznake kako bi priliv izbeglica i migranata mogao biti preokrenut u regularan tok izbeglica, koji bi omogućio migraciju ljudima sa pravom na izbeglički status, ali ne da ga zatraže u Austriji, Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji, već da to čine iz Turske, konstatovao je Ajgner.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh