Gradovi

Alarm u Kriznom štabu zbog kretanja izbeglica iz Srbije

BEČ – U Kriznom štabu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije od subote vlada zabrinutost zbog kretanja izbeglica u Srbiji, navodi danas bečki dnevnik „Kronen cajtung“.

Pošto je više od 150 migranata iz Avganistana krenulo na put ka Hrvatskoj, a odatle prema Austriji, tvrdi bečki dnevnik, u Austriji vlada zabrinutost da bi mogao uslediti veći talas migranata.

List podseća da se u Srbiji trenutno nalazi oko 7.000 migranata koji bi mogli da se priključe grupi koja je krenula ka hrvatskoj granici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ističe da je u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima i da je pitanje kako će odreagovati Hrvatska u slučaju dolaska migranata na njene granice.

„Kronen cajtung“ ukazuje da na južnoj granici Austrije preti da se ponovi slična situacija kao prošle godine.

„I ovaj marš izbeglica u Srbiji pokazuje da je bilo odavno potrebno da usvojimo uredbu za vanrednu situaciju, koja je predviđena kada se premaši broj od 37.500 zahteva za azil koliko je Austrija usvojila za ovu godinu. U budućnosti bi mogli biti suočeni sa nepredviđenim talasima migracije“, upozorava ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka.

U Kriznom štabu u Beču strahuju da bi ponovo moglo doći do masovnog talasa izbeglica na prelazu Špilfeld.

„Pratimo razvoj stanja detaljno. Sistem upravljanja granicom u Špilfeldu još nije pokrenut, ali to možemo učiniti u svakom trenutku“, naglašavaju iz Ministarstva.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh