Gradovi

Albanija i Crna Gora se pripremaju za migrante

PODGORICA – Albanija je pojačala kontrolu na graničnim prelazima prema Makedoniji i Grčkoj i priprema se za mogući prihvat migranata kao i Crna Gora zbog opasnosti da se migrantski talas koji je sada zastao na grčko-makedonskoj granici prelije prema tim zemljama.

Kako prenose albanski mediji, više od 450 specijalnih policajaca upućeno je na prelaz kod makedonskog grada Struga i na četiri prelaza prema Grčkoj gde kontrolišu granicu i u stanju su pripravnosti.

Albanija je otvorila tri svoje nekadašnje granične vojne baze za eventualni prihvat migranata, prenosi Hina.

Crna Gora nema službenih informacija da će postati deo migrantske rute, ali se priprema za prihvatanje migranata, izjavila je danas, na sednici vlade ministarka rada i socijalne zaštite Zorica Kovačević, dodajući da njeno i ministarstvo spoljnih poslova dnevno komuniciraju sa zemljama u okruženju i predstavnicima Evropske unije.

„Pratimo šta radi EU i koje preporuke daje, tako da prema svim tim kretanjima i mi preduzimamo aktivnosti“, rekla je Kovačević nakon sednice vlade, dodajući da se „situacija iz dana u dan menja“.

Na pitanje novinara da li je Crna Gora spremna za prihvat migranata, Kovačević je podsetila na plan aktivnosti u slučaju priliva migranata, koji je vlada usvojila prošle godine.

„Ako se to dogodi, vlada će imati posebnu sednicu na kojoj ćemo razgovarati o zaključcima vezanim i za eventualnu novu rutu kroz Crnu Goru ili eventualno donošenje odluke u vezi s granicama, kako će vlada u tom slučaju postupiti“, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da se obavljaju pripreme u vezi s mogućim prelaskom migranata preko Crne Gore ili obezbeđivanjem smeštaja za njih.

Crna Gora je u ovom trenutku spremna da prihvati 10.000 migranata, a ukoliko zemlje regiona ne zatvore svoje granice, mogla bi dnevno da obezbedi smeštaj za 2.000 migranata.

Foto Tanjug/D. Nikolić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh