Gradovi

Aleksić: Prištinski univerzitet u KM ima nacionalni značaj

KOSOVSKA MITROVICA – Potpredsednik Studentskog parlamenta Prištinskog univerziteta (PU) sa privremenim sedištem u Kosovsakoj Mitrovici Jovan Aleksić izjavio je da ova visokoškolska ustanova ima nacionalni značaj, koji nije dovoljno prepoznat i iskorišćen.

Aleksić je kazao da bi Kosovska Mitrovica, da nema PU, bila samo urbanija enklava na Kosovu osuđena na nestanak i da Prištinski univerzitet ima nacionalni značaj koji nije dovoljno prepoznat i iskorišćen.

„Mi treba da budemo svesni da na PU sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici studira više od 10.000 studenata, to je više od 10.000 mladih ljudi – budućih profesora, lekara, inžinjera, lingvista itd. Dakle, u pitanju je jedan ogroman potencijal koji se ne iskorišćav“, rekao je on.

Aleksić je istakao da je Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici jedan od najboljih, ako ne najbolji studentski centar na nivou Srbije i da su pojedine sobe uređene na nivou apartmanskih hotela.

Aleksić je govorio na panel diskusiji koju je organizovala NVO „Aktiv“ u saradnji sa NVO „Sinergija“ na temu: „Univerzitet u Kos. Mitrovici i univerziteti u centralnoj Srbiji – razlike i sličnosti“.

Na panel diskutiji učestvovao je i istoričar Miloš Damjanović, doktorand na PU sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji se osvrnuo na negativne pojave na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Damjanović je akcenat stavio na, kako je ocenio, diskutabilan kadar na Filozofskom fakultetu i u tom pravcu istakao da je bilo pojedinaca na tom fakultetu čiji je kvalitet diskutabilan.

On je, takođe, naveo problem ozbiljnosti studija, procesa zapošljevanja asistenata i stručnih saradnika i uslova rada na fakultetu.

„Neki od tih problema su objektivne prirode, mogu se rešiti, ali se ne preduzima ništa da se problemi reše“, naglasio je Damjanović.

Panel diskusija organizovana je u sklopu projekta “Civilno društvo vas posmatra, potražnja za odgovornost i transparentnost na lokalnom nivou“, koji podržava Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh