• Društvo

  АЛУМНИ КЛУБ ПРАВОСУДНЕ АКАДЕМИЈЕ: Тестирање на коронавирус свих запослених у Основном суду у Нишу представља позитиван пример

  Саопштење Алумни клуба Правосудне академије, које смо добили данас, преносимо у целини.

  Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) поздравља чињеницу што је пре почетка нормализације рада судова Високи савет судства (ВСС) донео закључак којима је прописао садржину правила понашања запослених и странака у судовима везаних за спречавање ширења вируса ковид 19, те указао на дужност председника судова да одмах донесу правила понашања којима ће додатно уредити рад у суду с обзиром на спцифичности сваког суда (величину објекта, број запослених и сл.).

  Наведеним закључком ВСС се прописују хигијенске мере, обавеза ношења заштитне опреме (маски и рукавица), те мера социјалне дистанце између две особе.

  АКПА сматра да председници судова треба у правилима понашања која ће данас донети детаљно да пропишу примену донетих мера, али такође сматра да би било целисходно да ВСС да додатна упутства која би се односила на све судове у Републици Србији.

  Најпре, потребно је прописати максимални број лица по квадратном метру која истовремено могу бити присутна у судници. Уколико се ово питање не регулише на јединствени начин потојаће различита пракса, јер ће приступ јавности суђењима зависити од слободне оцене сваког судије, а што у консеквенци може евентуално довести до повреде права на правично суђење.

              Такође, АКПА налази да након дугог застоја у уобичајеном раду судова нема услова да се са суђењима у свим предметима почне у понедељак 11. маја 2020. године из техничких разлога. Многи поднесци странака нису здружени списима предмета, нити су извршене припремне радње судија и судског особља. У супротном може се очекивати да ће се суђења одлагати, што је неекономично са аспекта грађана. Зато би било целисходно да ВСС својим упутством остави могућност председницима судова да на фазни начин пропишу враћање редовном раду, како би се приоритетним предметима дала предност, а мање значајни поступци одложили. Такође, уколико се председници судова одлуче за организацију рада судова у сменама, а што је остављено као могућност закључком ВСС, и што подржава АКПА, макар када су у питању велики судови, потребно је одређено време како би се суђења презаказала.

              АКПА као позитиван пример наводи одлуку председника Основног суда у Нишу према којој ће сви запослени у суду бити тестирани на присуство вируса ковид 19, како смо незванично сазнали.

  Уважавајући сву комплексност и све изазове тренутне ситуације, АКПА сугерише да се одговори на изнета кључна питања рада судова реше пре понедељка 11. маја 2020.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com