• Društvo

  Ловци у Сурдулици се не баве ловним туризмом

  Може ли лов, сем забаве и рекреације, да представља још нешто у друштвеном животу? На ово питање смо потражили одговор у Сурдулици, средишту општине с великим и богатим ловиштем. Наш саговорник је Славиша Костић, управник Ловишта „Врла“, иначе дипломирани инжењер пољопривреде из Цернице код Гњилана, од пре двадесетак година у Сурдулици. „Немојте да се чудите што сам се преселио; супруга ми је из Сурдулице.“, јасан је наш домаћин.

  Шта нам можете рећи о удружењу ловаца у Сурдулици и о овдашњем ловишту?

  Ловачко удружење „Врла“ из Сурдулице је основано 1898. године. Зна се да је и раније било удруживања ловаца у нашем граду, али су документи о раду тих, ранијих, удружења изгубљени.

  Имамо око 550 чланова, сви из Сурдулице и околних села, међу којима има и ловачког подмлатка и жена.

  Имамо четворо запослених: управника ловишта и три ловочувара.

  Ловачко удружење предводи, врло успешно, председник Горан Димитријевић.

  Наше ловиште има назив „Врла“ и обухвата територију Општине Сурдулица, укупно 62 330 хектара. У ловишту имамо доста срнеће дивљачи и дивљих свиња, као и зеца, пољску јаребицу, фазана, препелицу, вука, лисицу, јазавца и другу дивљач.

  Имамо прихватилиште за пољске јаребице и фазане и стотинак хранилишта за дивљач. Имамо и уређене чеке у ловишту.

  Да ли сте покушали да се бавите ловним туризмом?

  Кратко речено, нисмо. Упркос чињеници да у ловишту поседујемо дивљач која би потпуно могла представљати основу за ловни туризам (срндаћ, дивљи вепар, вук), ловни туризам у Сурдулици није присутан.

  Има долазака ловаца из других места у Србији, нарочито из ловачких удружења с којима смо се побратимили, из Кнића, Беле Паланке и Крчедина у Срему. Има долазака и ловаца из иностранства јер и тамо имамо побратиме. У Бугарској смо се побратимили с Ловачко-риболовачким удружењем „Дивља“ из околине Радомира и с Ловачким удружењем у Трну. У Македонији смо побратими с ловцима из Гостивара. Међутим, правог ловног туризма, једноставно, нема.

  Да ли организујете манифестације које би привукле госте из других средина?

  У марту месецу, традиционално, организујемо лов на вука. У марту одржавамо и ловачку забаву, а славимо, у октобру, и ловачку славу – Светог Евстатија.

  Помажемо у организацији Власинског лета и Џипијаде, организујемо и гађање глинених голубова.

   

  Да ли сарађујете с локалном самоуправом и с државним органима?

  У Општини Сурдулица имамо велику подршку и помоћ. Многи наши пројекти, у последњих десетак година, не би били спроведени да није било подршке локалне самоуправе.

  Редовно учествујемо на конкурсима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и тако финансирамо свој рад.

   

  Завршавамо разговор са Славишом Костићем, управником Ловишта „Врла“, у коме смо добили одговор сличан одговорима у нашим ранијим разговорима у Сурдулици – могућности за развој има, али конкретна акција изостаје.

   

   

  Сурдулица, мај 2020. године

   

   

  Драгана Костић

   

   

   

  Овај медијски садржај суфинансиран је од стране општине Сурдулица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com