• Gradovi

  Ambasador predlaže da se i Izrael povuče iz Uneska

  Izraelski ambasador u Unesku Karmel Šama-Hakoen je danas rekao da bi i Israel trebalo da se povuče iz Uneska pošto su svoje povlačenje najavile SAD, uz ocenu da ta organizacija UN navodno deluje protiv Izraela.

  „U poslednjim godinama Unesko se transformisao u bizarnu organizaciju koja je izgubila svoj profesionalni put zarad političkih interesa odredjenih zemlja“, rekao je ambasador, preneli su izraelski mediji.

  Ambasador je dodao da je njegova „lična preporuka premijeru Benjaminu Netanjahuu da se drži uz SAD i smesta se povuče iz Uneska“.

  „Ulazimo u novu eru u Ujedinjenim nacijama, gde, kada praktikujemo diskriminaciju protiv Izraela, moramo da platimo cenu“, rekao je Dani Danan, izraelski ambasador u UN, pozdravivši najavu povlačenja SAD iz Uneska, preneo je AFP.

  Stejt department saopštio je da se SAD povlače iz Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom „temeljnom reformom“.

  Povlačenje SAD iz Uneska stupiće na snagu 31. decembra 2018. godine. SAD su suspendovale finansiranje Uneska 2011. zbog glasanja da Palestina bude članica i sada duguju oko 550 miliona dolara u zaostalim isplatama.

  Neimenovani zvaničnik rekao je da su SAD posebno nezadovoljne zbog rezolucija Uneska u kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mestima i Izrael naziva okupacionom silom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com