Gradovi

Ambasadori u SB UN različito o daljoj ulozi i obimu UNMIK-a

Ambasadori zemalja u Savetu bezbednosti UN izneli su u sredu uveče, na sednici posvećenoj Kosovu, različite stavove o daljoj ulozi i obimu UNMIK-a, pri čemu su predstavnici zapadnih država predložili da se ta misija restrukturira, a sednice o njenom radu prorede.

NJUJORK – Ambasadori zemalja u Savetu bezbednosti UN izneli su u sredu uveče, na sednici posvećenoj Kosovu, različite stavove o daljoj ulozi i obimu UNMIK-a, pri čemu su predstavnici zapadnih država predložili da se ta misija restrukturira, a sednice o njenom radu prorede.

Ambasadori Britanije, Francuske, SAD, Japana, Novog Zelanda i Malezije kažu da su nepotrebne, kako smatraju, toliko česte sednice o Kosovu.

Većina ambasadora je ukazala na značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine, naročito na visokom nivou, i primene dogovorenog, konstatujući da se ne primenjuje sve što je dogovoreno, ali su pozdravili nedavno postignut sporazum o telekomunikacijama.

Predstavnica SAD rekla je da je UNMIK ispunio svoj mandat i da je vreme da SB UN smanji broj sednica o Kosovu koje je, ocenila je, dostiglo „tačku stabilnosti“ i normalizuje odnose sa susedima.

Ona predlaže da se situacija na Kosovu prati na svakih šest meseci, umesto tri, i kaže da sve članice UN treba da priznaju Kosovo jer će, kako je rekla, „uspeh Kosova značiti i uspeh celog regiona“.

Zamenik ruskog ambasadora rekao je da odluke kosovskih vlasti kao što je usvajanje Zakona o „Trepči“ ne doprinose poboljšanju tamošnje situacije, i izrazio zabrinutost zbog oduzimanja imovine kosovskim Srbima.

On je naglasio da situacija na Kosovu mora da ostane pod budnom međunarodnom pažnjom i da niko u Savetu bezbednosti UN nema prava da dovodi u pitanje rezoluciju koja je doneta na tom istom mestu.

Predstavnik Ukrajine je ocenio da Zakon o „Trepči“ negativno utiče na proces pomirenja i apelovao na obe strane da razgovaraju.

On je istakao da UNMIK igra važnu ulogu, ali da treba razmotriti racionalizaciju te misije.

Ambasador Francuske podržao je napore da se rekonfiguriše UNMIK, kako po strukturi tako i po veličini i aktivnostima, i istakao da je Pariz ubeđen da o budućnosti Kosova više ne treba da se razgovara u UN, već u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

On je pozdravio dogovore postignute u Briselu, ali je dodao da to nije dovoljno, te da Francuska očekuje njihovu primenu, uključujući i Zajednicu srpskih opština (ZSO).

On je pozvao da Srbe i kosovske Albance da razgovaraju o svim pitanjima, uključujući i rudarski kompleks Trepča.

Ambasador Britanije je ocenio da Kosovo ima veliki potencijal, pre svega u prirodnim resursima i talentovanim mladim ljudima.

On je pozdravio posvećenost obeju strana dijalogu, ali je konstatovao da je primena dogovorenog spora i pozvao obe strane da udvostruče napore.

Pohvalio je kosovskog predsednika Hašima Tačija što obilazi spomenike kosovskim Srbima, ali i ukazao da rešavanje pitanja iz prošlosti podrazumeva i pozivanje na odgovornost, istakavši da vladavina prava mora da važi za sve na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost.

„Mnogo je dijaloga o Kosovu ovde u Njujorku. UNMIK treba da se rekonstruiše i da se smanji“, zaključio je predstavnik Britanije.

Ambasador Kine je izrazio nadu da će Beograd i Priština nastaviti dijalog i naglasio da se moraju uzeti u obzir interesi svih etničkih grupa na Kosovu.

Ambasadori Kine, Rusije, Angole i Urugvaja istakli su da Rezolucija 1244 za njih ostaje osnovni važeći dokument za rešavanje pitanja na Kosovu.

Predstavnik Angole pozdravio je posvećenost srpske vlade da nastavi i intenzivira dijalog sa Prištinom i naglasio da je važno osnovati ZSO, izrazivši očekivanja da će potezi Tačija, koji je posetio spomenike ubijenim kosovskim Srbima, biti pretočene u konkretne i realne korake napred u procesu pomirenja.

Predstavnik Egipta je istakao da nema alternative za dijalog i pozdravio napore za uspostavljanje ZSO, istakavši da je pomirenje u interesu regionalne stabilnosti.

Da je dijalog u interesu celog regiona rekao je i ambasador Španije, koji je, međutim, istakao da budućnost Kosova i proces pomirenja treba da grade sami građani, te da međunarodna zajednica treba sa strane da taj proces podržava.

Novi Zeland smatra da SB UN treba da zauzme fleksibilniji pristup razmatranju situacije na Kosovu i da ne postoji opravdanost za održavanje kvartalnih sednica, rekla je ambasadorka te zemlje pri UN.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh