Gradovi

Amnesti internešenel se vraća u kancelariju u Moskvi

MOSKVA – Nevladina organizacija za ljudska prava „Amnesti internešenel“ moći će da se vrati u svoju kancelariju u Moskvi iz koje je izbačena zbog, kako tvrde moskovske vlasti, neplaćanja zakupa, saopštio je danas Ruski savet za ljudska prava.

Predsednik tog saveta Mihail Fedotov rekao je Rojtersu da je razgovarao danas o tom slučaju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Novac za zakup je u potpunosti isplaćen. Oni će moći da se vrate u svoju kancelariju u najskorijoj budućnosti. Putin je o tome informisan“, rekao je Fedotov.

Rojters primećuje da je iz svoje kancelarije u Moskvi izbačena organizacija koja je optužila Kremlj za kršenje ljudskih prava bombardovanjem u Siriji.

Gradska vlast u Moskvi zapečatila je u noći između utorka i srede kancelariju nevladine organizacije za ljudska prava „Amnesti internešenel“ (AI).

Direktor ruske Kancelarije AI Sergej Nikitin izjavio je da su zaposleni, kada su stigli na posao, zatekli zamenjenu bravu, sa zalepljenom etiketom i logom gradskih vlasti.

Prema njegovim rečima, ta organizacija je iznajmljivala te prostorije u proteklih 20 godina.

Organizacije za ljudska prava u Rusiji žalile su se prethodnih godina na pritiske, uključujući pretnje članovima i kontroverzne zakone kojima se uređuje rad nevladinih organizacija.

Moskovske vlasti, od kojih je AI iznajmila prostorije u centru ruske prestonice, saopštile su da ta organizacija nije na vreme plaćala zakup, dok AI tvrdi da ima dokumenta koja potvrđuju da je uplate vršila na vreme.

U saopštenju dostavljenom britanskoj agenciji, moskovska služba za imovinska pitanja navodi da je slala pisana upozorenja organizaciji koja je kasnila sa plaćanjem zakupa, ali da je AI „beskrupulozno igronisala te pritužbe“, te da su zbog kršenja ugovora o zakupu prostorije zapečaćene.

U „Amnestiju“, s druge strane, kažu da „ta bizarna tvrdnja jednostavno nije tačna“, da nisu dobili nikakvo upozorenje i da je možda reč o meri protiv civilnog društva s obzirom na to da je AI, zajedno s drugima, kritikovala ruske vlasti.

„Amnesti internešenel“, sa sedištem u Londonu, često kritikuje ruske vlasti zbog onoga za šta tvrdi da su kršenja ljudskih prava, a naročito zbog toga, kako navodi, što Rusija i njeni savezici ubijaju brojne civile vazdušnim napadima na sirijski grad Alepo, što Moskva poriče, podseća britanska agencija.

Foto Tanjug video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh