Gradovi

Ana Ilina: Srbija se oporavlja brže od očekivanja

BEOGRAD – Šefica odeljenja za ekonomije u razvoju Sektora za Evropu Međuanrodnog monetarnog fonda (MMF), Ana Ilina, ocenjuje da se Srbija oporavlja brže nego što se očekivalo.

„Ako Srbija nastavi da sprovodi reforme dogovorene sa MMF-om, to će pogurati rast njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP). I što se dublje bude išlo u reforme nakon kriznog perioda, biće sve manje verovatno da će rast biti niži nego pre krize“, izjavila je Ilina u intervjuu za novi broj magazina NIN.

Ona je podsetila da su zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope, kao celina, prošlu godinu završile sa padom BDP-a od 0,6 odsto, a ove godine se očekuje privredni rast od 1,3 odsto.

„Srbija i Hrvatska su u prethodnom periodu zaostajale za drugim zemljama po stopi rasta BDP-a, ali se Srbija oporavljala brže nego što se očekivalo. Ne samo da su poboljšane performanse pojedinih sektora privrede, već to važi i za otvaranje radnih mesta“, naglasila je Ilina.

Zato je Misija MMF-a revidirala prognoze rasta BDP-a Srbije na 0,75 odsto za prošlu i 1,75 odsto za ovu godinu, a to je svakako dobra vest, kazala je Ana Ilina za NIN.

Srbija je, prema njenim rečima, ostvarila lani dobar fiskalni rezultat, ali je još važnije da Vlada nastavi tim putem, u skladu sa jasnim planom, baziranim na trogodišnjem stendbaj aranžmanu iz predostrožnosti, koji je sa MMF-om zaključen u februaru 2015.

Ilina je navela i da MMF nema ništa protiv, i da čak podržava efikasno trošenje budžetskog novca za obrazovanje ili infrastrukturu, jer su to mere koje generalno podržavaju ekonomski rast na dugi rok.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh