Svet

AP: Da li su Tramp i Hilari zdravi za dužnost predsednika

„Godine su uvek važne kada je u pitanju rizik od nekih bolesti“, rekao je S. Džej Olšanski, istraživač starenja sa Univerziteta u Čikagu, ali je dodao da to ne treba da bude prepreka za obavljanje predsedničke funkcije. Podsetio je da su mnogi mladi ljudi u lošem zdravstvenom stanju.

Tramp sa 70 godina će biti nekoliko meseci stariji od Ronalda Regana na dan izbora za predsednika, dok će Hilari Klinton tada tek napuniti 69 godina.

Hilari Klinton je, za razliku od Trampa, objavila više privatnih zdravstvenih informacija o sebi. Oboje kandidata ima lične lekare koji su prošle godine objavili da su i Hilari Klinton i Tramp u odličnoj formi. Klinton je dodala i dve stranice rutinskih laboratorijskih rezultata, a Tramp je dodao četiri pasusa s nekoliko detalja o svom zdravlju.

Mnogi stručnjaci su ocenili da ti lekarski izveštaji nisu dovoljni, već da je potrebno da nezavisna lekarska komisija utvrdi zdravstveno stanje oboje kandidata. Podsetili su da su neki predsednici vešto sakrili neke činjenice o svom zdravstvenom stnju – Frenklin Delano Ruzvelt jak infarkt tokom predizborne kampanje, a Vudro Vilson da je imao moždani udar.

Drugi stručnjaci smatraju da je važno kakve su zdravstveno relevantne navike kandidata za predsednika jer one mogu da odgovore na neka pitanja.

„Nije samo u pitanju oboljenje koje može da ima predsednik već koliko to može da podnese i kako je pripremio organizam za gomilu stresa“, izjavio je profesor Džejms Devar sa Medicinskog fakulteta u Pitsburgu.

Devar je rekao da je imao uvid u lekarske izveštaje oboje kandidata, izražavajući želju da Tramp podnese još neke detalje.

Taj stručnjak je dodao da ne uzima ozbiljno izveštaj Trampovih lekara u kojem se navodi da bi on bio najzdraviji američki predsednik do sada. Devar je to ilustrovao rekavši da ne treba zanemariti vitkost i fizičku aktivnost sadašnjeg predsednika Baraka Obame.

Prema izveštajima oba kandidata, Tramp uzima lek „statin“ za smanjenje holesterola, iako se ne zna kakav mu je holesterol. Tramp uzima i minimalnu dozu aspirina kao prevenciju od raka na debelom crevu i srčanog udara.

Kod Hilari Klinton nema problema srca i holesterola. Njeni lekari su naveli da ona povremeno vežba jogu i brzo hodanje, kao i da jede dosta voća i povrća, a da joj se ponekad „omakne“ neki ljuti sos kao prilog za sendvič s mesom.

Tramp je smršao, voli da jede crveno meso i fotografisan je kako jede hamburger iz Mekdonaldsa.

Olšanki na kraju zaključuje da su oba kandidata, na osnovu priloženih informacija, dovoljno zdrava za obavljanje predsedničke dužnosti.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh