Gradovi

AP, Rojters: Vučić najverovatnije novi premijer

BEOGRAD – Svetske agencija AP i Rojters prenele su danas vest o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i procenjuju da će aktuelni premijer Aleksandar Vučić najverovatnije ponovo biti na čelu Vlade Srbije.

„Uveliko se očekuje da će Vučić voditi narednu srpsku vladu“, navodi američka agencije Asošijeted pres (AP), podsećajući da je Srpska napredna stranka sada u koalicionoj vladi sa nekoliko manjih partija.

Srpska napredna stranka „daleko je ispred“ ostalih političkih stranaka, prenosi britanska agencija Rojters, pozivajući se na ankete javnog mnjenja.

„Vučić će najverovatnije dobiti drugi mandat“, navodi Rojters u tekstu u kojem prenosi da je Vlada Srbije uputila srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću predlog da raspusti parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Rojters podseća da SNS ima 158 od 250 mesta u parlamentu i ističe da kritičari smatraju da SNS pokušava da iskoristi veliku podršku u narodu, koju pokazuju ankete, pre nego što počnu da se osećaju bolne posledice reformi, kao što su otpuštanja u javnom sektoru.

„Investitori izgleda veruju da će buduća vlada SNS primenjivati reforme na koje se obavezala u sklopu dogovora sa MMF-om o zajmu 1,2 milijarde evra. Međutim, postoje rizici da će izborna kampanja usporiti reforme neophodne za smanjenje javnog duga, koji sada iznosi 75 odsto nacionalnog dohotka“, navodi britanska agencija.

Rojters dodaje da se očekuje da će Nikolić raspisati izbore za 24. april, a AP navodi da je iz Kabineta predsednika saopšteno da će Nikolić raspisati izbore u petak.

Vučić je danas uputio predsedniku Srbije predlog da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike, sa obrazloženjem da je vladi potreban jasan mandat da završi reforme, obezbedi evropski životni standarda građanima i omogući Srbiji da bude „na ulaznim vratima evropske porodice naroda“.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh