Novosti online

АП: Затвара се балканска мигрантска рута

БРИСЕЛ – Лидери ЕУ ће на сутрашњем састанку у Бриселу настојати да „запечате балканску мигрантску руту”, повећају помоћ Грчкој, а покушаће и да убеде турског премијера да успори прилив избеглица и прихвати на хиљаде оних који не испуњавају услове за добијање азила, јавила је агенција АП, позивајући се на нацрт саопштења у који је имала увид.

У нацрту се наводи да ће лидери ЕУ навести да се „нерегуларан прилив миграната дуж западнобалканске руте ближи крају – та рута је сада затворена”.

„ЕУ ће бити уз Грчку у овим тешким тренуцима и учиниће све да помогнемо у решавању ситуације”, наводи се у нацрту саопштења и додаје да је то „колективна одговорност ЕУ која захтева брзу и ефикасну мобилизацију”.

Ово саопштење ће размотрити лидери 28 земаља чланица после састанка са турским премијером Ахметом Давутоглуом.

И аустријски лист Стандард је објавио да се у Бриселу планирају драматичне промене у циљу решења мигрантске кризе, међу којима је и затварање балканске руте за мигранте.

На Самиту ЕУ шефови држава и влада планирају окончање илегалне миграције и као приоритет поставе заустављање политике пропуштања од Грчке до Немачке, најављује бечки дневник.

На основу документа у који је лист имао увид, предвиђа се да Атина мора одмах да направи места за 50.000 потенцијалних тражилаца азила као и да ће Грчка добити помоћ ЕУ.

Мигранти који немају шансе да добију азил требало би у том случају одмах да буду премештени у Турску, наводи бечки дневник на свом сајту.

Како лист наводи, самит ЕУ и Турске у понедељак у Бриселу требало би да донесе драматичне промене у досадашњој политици према мигрантима и избеглицама.

Из предлога у који је лист имао увид произлази да досадашњи прилив миграната захтева да рута преко Западног Балкана буде затворена.

„Ирегуларан талас миграције дуж балканске руте се прекида. Ова рута је сада затворена”, пише у изјави која би требало да буде усвојена на Самиту, наводи „Стандард”.

Многе мере које се планирају базирају на договорима који треба да се закључе са Турском.

Полази се од тога да ће Турска одмах конструктивно учествовати у контроли спољне границе на Егејском мору и оне мигранте који не могу добити азил у Европи прихватити у склопу реадмисије.

Планиран је посебан споразум о реадмисији ЕУ са Турском, који треба да ступи на снагу 1. јуна.

Пре тога, на основу билатералних споразума, треба да се делује из Грчке.

Такође, предвиђено је и директно пресељење сиријских избеглица из Турске у државе ЕУ.

Што се тиче ЕУ, у изјави се набраја низ мера које наредних недеља треба да буду примењене.

Како би се спречиле последице затварања балканске руте, то јест нагомилавање хиљаде избеглица, ЕУ изражава спремност да учини максимално како би подржала Грчку у овом тешком тренутку.

Реч је о колективној одговорности Уније, која захтева брзу и ефикасну мобилизацију свих расположивих средстава, али и доприноса земаља чланица, наводи се у документу.

Хитни план Европске комисије за хуманитарну помоћ биће подржан од шефова држава и влада ЕУ, а за то је превдиђено 700 милиона евра, од којих 300 милиона у овој години.

Други део се тиче безбедности, а предвиђено је да Фронтекс под хитнно упути додатне службенике у Грчку, на границу Македоније и Албаније.

Такође је предвиђено да се обезбеди функционисање првих прихватних центара, где ће избеглице бити регистроване и припремане за расподелу на државе ЕУ.

До 1. априла, најкасније, треба даље државе чланице ЕУ да ставе на располагање службенике Фронтексу, а Еуропол да појача борбу против кријумачара.

Договор са Самита треба да допринесе да се до краја године све земље врате Шенгену, до када би контроле на границама унутар Шенгена требало да постану прошлост, додаје се у документу у који је увид имао бечки лист, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh