Gradovi

Apelacioni sud 10. maja o žalbama na presudu M. Milićevu

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za 10. maj razmatranje žalbi na presudu Marku Milićevu (36) kojom je prošlog oktobra osuđen na četiri i po godine zatvora, jer je u julu 2014. godine svojim vozilom „mini kantrimen“ usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradskom Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države.

Sednica po žalbama koje su uložili i Treće osnovno tužilaštvo i odbrana biće javna, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Razmatraće se i deo presude, kojom su Milićevljev kum, Bratislav Vesović, osuđen na godinu dana zatvora jer je krio Milićeva, kao i zato što mu je pomogao da sakrije „kantrimena“, a vozač „Pink Taksija“ Saša Janković na uslovnu kaznu od sedam meseci zatvora, s rokom provere od dve godine, jer nije prijavio da je došlo do udesa iako je, prema optuznici, video da je „kantrimen“ oštećen.

Tužilaštvo u žalbi traži da se presuda ukine i suđenje ponovi, ili da se preinači posebno u pogledu krivične sankcije, rekao je Tanjugu u januaru portparol tužilaštva Ivan Marković nakon podnošenja žalbe.

On je podsetio da je tužilaštvo za Milićeva tražilo 10 godina zatvora, imajući u vidu težinu krivčnog dela, da je ostale optužene u tom predmetu instruirao kako da se ponašaju nakon incidenta, kao i da je više puta osuđivan za druga krivčna dela.

Žalba je uložena i zbog bitnih povreda krivčnog postupka.

Inače prema zakonu, Apelacioni sud može presudu da potvrdi, da je preinači ili da je ukine i naloži da se suđenje ponovi.

Treći osnovni sud u Beogradu osudio je 28. oktobra Milićeva i pored zatvorske kazne mu izrekao zabranu upravljanja motornim vozilom od tri godine, nakon izvršenja kazne.

Milićev je i dalje u pritvoru od septembra 2014. godine. On je osuđen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja“.

Optužen je da je kobne noći u pijanom stanju vozio neprilagođenom brzinom i nakon incidenta nije stao da vidi šta se dogodilo.

Ovaj slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju krajem leta 2014. godine, s obzirom da je Milićev nakon incidenta bio u bekstvu, a mesec dana kasnije je uhapšen u Kini i u kratkom roku izručen Srbiji.

Tokom ovog procesa, sporan je bio i automobil kojim je izvršeno krivično delo, s obizirom da nikada nije pronađen, a sumnja se da je rastavljen na komade i da nije bio regularan.

Sudija za prethodni postupak Trećeg osnovnog suda u Beogradu je sredinom septembra 2014. godine doneo presude kojima je petoro Milićevljevih prijatelja, koji su kobne večeri bili sa njim u autu, osudio na kazne kućnog zatvora od četiri do 10 meseci, za koje su se nagodili sa tužilaštvom, uz priznanje krivičnog dela.

Tamara Bogdanović je osuđena na 10 meseci kućnog zatvora, Milica Novaković na osam, Bojana Petrović na četiri meseca, a Nikola Lepen i Dana Manevski na po šest meseci kućnog zatvora.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila „lada“ i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku, na njih je naleteo „mini kantrimen“. Jovanović je preminuo dan kasnije u Urgentnom centru.

Foto – MUP, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh