Gradovi

Austrija pojačava kontrolu na južnim granicama

BEČ – Austrijska vlada najavila je danas da će pojačati granične kontrole na kontrolnim punktovima duž svoje južne granice sa Italijom, Slovenijom i Mađarskom kako bi usporila priliv migranata.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner i ministar odbrane Hans Peter Doskocil najavili su uvođenje dnevnih kontigenata za prihvat izbeglica, kao i kontrole na južnoj međi.

Austrija, uz dogovor sa Slovenijom, počinje sa primenom dnevnih kontigenata, istakli su oni prilikom obilaska prelaza Špilfeld na kojem je uspostavljen novi sistem upravljanja prelazom koji predviđa registraciju i strožije kontrole izbeglica.

Ministri su istakli da će, po uzoru na Špilfeld, na drugih 12 graničnih prelaza u pokrajini Koruškoj, Štajerskoj, Tirolu, ali i Burgenlandu prema Mađarskoj, biti preduzete “građevinska prilagođavanja“.

Konkretno se te mere tiču prelaza Bad Radkersburg, Langeg, Karavankentunel, Lavamind, Blajburg-Grablac, Terl-Maglern, Silian, Brener Bundešstrase, Brener autoput, Nauders-Rešenpas, Nikelsdorf i Hajligenkrojc.

„Sve dok nema održivog rešenja na spoljnim granicama EU primorani smo sami da preduzmemo odgovarajuće mere. Dnevni kontingenti su potrebni da bi obezbedili red i bezbednost u našoj zemlji“, naglasila je Mikl-Lajtner.

„Postojaće dnevna kvota i kvota za sat i čim one budu dostignute, zaustavićemo puštanje ljudi“, rekla je ministarka i najavila različite mere – od kontejnera do novih barijera – poput nedavno podignute ograde na Špilfeldu, glavnom austrijskom graničnom prelazu sa Slovenijom.

Kako je dodala, osiguraće se dodatnih 12 prelaza, među kojima u Tirolu, Štajerskoj, Koruškoj i Burgerlandu.

„Ako trebaju nove ograde, gradiće se i nove ograde“, rekla je ona.

Prema ovim planovima, kontrolisaće se ljudi, automobili i vozovi, prenose austrijski mediji.

Doskocil je dodao da je sve dok nema evropskog rešenja neophodno preduzimati nacionalne mere, jer drugih 90.000 tražilaca azila, kao prošle godine, Austrija ne može da savlada.

Pored obezbeđivanja granica je neophodno da se broj proterivanja poveća, podvukao je on.

Protekle jeseni, do kraja godine, je oko 700.000 ljudi prešlo preko graničnih prelaza u Austriju, a 90.000 je podnelo zahtev za dobijanje azila.

Austrijska vlada je, prošlog meseca, donela odluku da ogranični prihvat tražilaca azila, a za ovu godinu predviđen je broj od 37.500.

Preview

Slide

Slide

Slide

Austrijski kancelar Verner Fajman očekuje da će dodatne kontrole na granicama Austrije na jugu, zbog izbegličke krize, biti uvedene od proleća. Kada je reč o granici prema Sloveniji i Italiji, Fajman je istakao da kontrole moraju biti „masivno pojačane“. AP foto – Ronald Zak

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh