Novosti online

Аустријско искуство као помоћ Србији

Меморандум о сарадњи у развоју дуалног образовања у средњем стручном образовању у Србији (уз школу и обавезна пракса) у уторак ће у Привредној комори у Београда потписати савезни министар за Европу, интеграцију и спољне послове Аустрије Себастијан Курц, председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Срђан Вербић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Кристоф Лајтл, први човек Привредне коморе Аустрије, поздравио је у кратком разговору за наш лист решеност Србије да прихвати модел дуалног образовања и изразио спремност Аустрије да јој у томе помогне.

– Наша земља има дугу традицију у спровођењу овог система образовања младих људи који успешно спаја теорију и праксу – каже Лајтл. – Његову ваљаност потврђује чињеница да је незапосленост младих за две трећине мања у земљама које имају дуално образовање. Од овог начина образовања имају корист млади људи, који брзо долазе до посла, али и компаније и држава.

У протеклих годину-две Влада Србије предузела је значајне реформске захвате. Како их оцењује аустријска пословна заједница?

Аустријска привреда веома позитивно оцењује предузете реформе у Србији, што потврђује и повећани степен задовољства радом својих предузећа из последње годишње анкете представника аустријских предузећа која овде послују.

Како се у Аустрији види садашње стање српске економије, а посебно њена будућност?

На економију Србије утиче све оно што се догађа у Европи и шире у свету. Мигрантска криза, даља глобализација и дигитализација само су нека од питања на која треба наћи одговоре. Треба се постарати и да финансијски систем буде стабилан, јер су то услови за успостављање неопходног поверења као услова раста инвестиција, стварања нових радних места и социјалне сигурности.

Које би промене у нашој правној регулативи аустријски привредници убрзали?

Подржали би сваку промену која доприноси привредном расту и смањењу бирократије.

Шта ћете поручити Вашим домаћинима?

Честитаћу им што су се определили за снажну Привредну комору која ће бити партнер држави и за дуално образовање. Помоћи ћемо својим знањем и искуством у образовању кадрова у свим гранама привреде. У томе ће нам помоћи и аустријско Министарство спољних послова, али и наши немачки пријатељи.

Аустрија је највећи инвеститор у Србији. Да ли се могу очекивати нова улагања ваших компанија и у којим областима?

Нових инвестиција ће бити у свим областима. Биће их све више са напредовањем у реформама и побољшавањем законског оквира и инфраструктуре.

Говори се и о пресељавању неких капацитета аустријских компанија из других земаља у Србију. Постоји ли таква могућност и у којим областима?

Инвестира се тамо где има купаца. Ако Србија буде имала економски раст, он ће привлачити нове инвестиције.

Шта је то што највише погодује аустријским инвеститорима у Србији, а шта их одвраћа да улажу у нашој земљи?

Привлачи их што је ово динамична земља. Србија има владу која спроводи мере модернизације, опредељена је ка Европској унији, ова земља има талентоване и способне младе људе. Оно што смета потенцијалним инвеститорима је бирократија и дуготрајне процедуре за издавање дозвола.

Привредна комора Србије преузела је модел организовања и деловања Аустријске привредне коморе. Које су предности вашег модела?

Аустријска привредна комора је практична. Има велики утицај на систем образовања. Поред тога, Аустријска привредна комора помаже оснивање нових предузећа, нарочито микро и малих, прати њихов раст и омогућава им да интернационализују своје пословање. Због тога Аустрија сваке године повећава свој извоз и зато мислим да је наш модел коморе добар и за Србију.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh