Gradovi

Avganistanski migranti dobrovoljno idu kući iz Nemačke

KABUL – Grupa od 135 avganistanskih migranata vratila se danas dobrovoljno avionom u Kabul iz Nemačke zbog toga što u Evropi nisu imali perspektivu, saopštili su zvaničnici.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) organizovala je prevoz i prijem te grupe, u kojoj je bilo 107 muškaraca, 18 žena i 10 dece, prenosi AFP.

U saopštenju se ne precizira kako su ti Avganistanci došli do Nemačke niti koliko su vremena u toj zemlji proveli.

Avganistanski zvaničnici su poželeli dobrodošlicu povratnicima, uveravajući ih da će imati budućnost u Avganistanu, navodi Rojters.

Očekuje se da će uslediti još mnogo takvih povrataka u koordinaciji između vlada u Kabulu i Berlinu, kao i IOM, saopštila je nemačka ambasada u Avganistanu.

Broj zahteva za dobrovoljni povratak iz Nemačke u Avganistan znatno se povećao tokom protekle nedelje, navode zvaničnici.

Avganistanska ambasada u Nemačkoj je saopštila da je čak 1.000 avganistanskih migranata u toj zemlji izrazilo hitnu želju da se dobrovoljno vrate kući.

„Glavni razlozi koje povratnici navode… jesu ograničenja koja uočavaju kad je reč o njihovim dugoročnim izgledima u Nemačkoj“, rekla je predstavnica IOM u Nemačkoj Argentina Sabados.

To uključuje, dodaje se u saopštenju, „ograničene mogućnosti za ujedinjenje članova porodica“.

IOM upravlja programom Asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) u Avganistanu od 2003. godine, a broj povratnika iz Nemačke je porastao sa 92 koliko je iznosio 2014. na 304 koliko ih je bilo 2015. godine.

„Avganistanska vlada pozdravlja bilo kakav dobrovoljni povratak svojih državljana… iz stranih zemalja“, rekao je avganistanski ministar za izbeglice i repatrijaciju Husein Alemi Balki.

Nemačka vlada je, u međuvremenu, pokrenula medijsku kampanju kako bi odvratila potencijalne izbeglice od putovanja, upozoravajući na opasne krijumčare i ograničene mogućnosti u Evropi.

Avganistanci su, prema podacima UN, u januaru činili 27 odsto od najmanje 100.000 izbeglica koji su krenuli na opasan put preko Mediterana, a brojniji od njih su bili samo Sirijci.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh