Gradovi

Bajden danas u Prištini, sa Tačijem i Mustafom

PRIŠTINA – Kosovski analitičari složni su u oceni da će u fokusu današnje posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Prištini i njegovih razgovora sa predsednikom Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom, biti dijalog i normalizacija odnosa Beogradai Prištine.

S druge strane lider radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri ističe da Bajden dolazi u sred afere prisluškivanja „Pronto 2“ te očekuje da će ovaj njegov susret sa „kriminalcima u predsedničkim i vladinim odelima“ biti nešto drugačiji, piše prištinska Gazeta ekspres.

Bajden, koji je u Prištinu otputovao iz Beograda, danas će sa suprugom posetiti mesto u blizini američke vojne baze Bondstil, gde će prisustvovati svečanosti posvećenoj imenovanju dela puta po njegovom preminulom sinu Bou Bajdenu, koji je svojevremeno službovao na Kosovu.

Kosovski novinar Idro Seferi smatra da će Bajden ovog puta biti nešto oštriji prema kosovskim političarima.

„Verovatno će na Kosovu biti poruke dosta teže nego u Srbiji, zbog političke krize koja tamo traje duže od godinu dana i koja ne dozvoljava da se reše važna pitanja, čak i za građane koji žive na Kosovu koji su taoci politike između vlasti i opozicije,“ rekaoje Seferi u izjavi za Tanjug.

Seferi kaže da Vašington smatra da delovi Balkana treba da ulože veće napore da bi postigle veći stepen demokratije.

Prema njegovim rečima, ideja posete i njene najave jeste da se pošalju poruke da je potreban veći angažman na Balkanu, a istovremeno je i dokaz da Amerika nije zaboravila ovaj deo Evrope, i da joj je važno da svi u regionu napreduju i ne stagniraju.

„Na Kosovu postoje otvorena pitanja, kao što je demarkacija, formiranje Zajednice srpskih opština, ali i sam napredak unutar Kosova, a sve se dešava u jeku afere prisluškivanja na Kosovu, koja će sigurno biti tema. Ali Balkan je i deo globalnih politika, što se tiče izbeglica, borbe protiv terorizma, koje će sigurno biti teme razgovora i u Beogradu i u Prištini,“ procenjuje Seferi.

Politikolog Ramush Tahiri ocenjuje da je Bajdenova poseta jako važna za Kosovo, jer je to visoki zvaničnik zemlje koja ima važan uticaj u regionu i posvećena je miru i demokratiji. Tahiri napominje da su Sjedinjene Američke Države posebno posvećene napretku Kosova kao, kako je rekao, „suverene demokratske zemlje“ i očekuje očekuje da će jedna od tema njegovih razgovora sa predstavnicima kosovske vlasti biti upravo „osnaženje demokratije i demokratskih procesa na Kosovu“.

Politikolog Arben Kirezi smatra da je poseta potpredsednika Bajdena snažna potvrda nespornog prijateljstva između SAD-a i Kosova, tačnije stalne brige SAD-a za Kosovo.

S obzirom na to da Bajden ovoga puta posećuje i Beograd i Prištinu, Kirezi očekuje da njegova poseta bude povezana sa „odnosima između Kosova i Srbije u širem kontekstu stabilnosti na Balkanu“,prenela je agencija Anadolija.

Imeri je, naime, na svom Fejsbuk profilu napisao da će se Bajden tokom posete Prištini sastati sa „kriminalcima“, ali i da se nada da će ovaj susret biti drugačiji od dosadašnjih.

„Bajden dolazi usred afere ‘Pronto 2’ kako bi se sastao sa nekim od glavnih protagonista kosovske mafije“, naveo je Imeri na svom nalogu.

On je dodao da nije problem sa kim će se on sastati, već je, kako je naveo, nepravedno i štetno ukoliko Bajden ne kaže istinu o ovim „producentima i režiserima kriminala i korupcije“ na Kosovu, navodi prištinski dnevnik.

AP Photo/Visar Kryeziu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh