Svet

Ban: 34 grupe širom sveta lojalne IS

Ban je istakao da IS predstavlja „opasnost bez presedana“, zbog svoje sposobnosti da uveri grupe iz čitavog sveta poput Filipina, Uzbekistana, Pakistana, Libije i Nigerije da joj iskažu lojalnost, prenela je agencija AP.

On je dodao i da bi članice UN trebalo da se pripreme na povećanje broja napada grupa povezanih sa IS, čiji članovi putuju u druge zemlje kako bi vršili napade i razvili svoju mrežu.

islamisti islamska drzava

„Nedavno širenje sfere uticaja IS-a van zapadne i severne Afrike, Bliskog Istoka i južne i jugoistočne Azije ukazuje na obim i brzinu kojom je opasnost narasla u samo 18 meseci“, rekao je prvi čovek UN-a.

Činjenica koja povećava pretnju od IS je to što je to „najbogatija teroristička organizacija na svetu“, koja je 2015. godine od nafte i naftnih derivata zaradila, prema procenama, 400 do 500 miliona dolara, uprkos embargu na trgovanje naftom sa tom organizacijom, izneo je Ban.

Prema podacima misije UN u Iraku, IS samo od poreza na ulaz cisterni na teritoriju pod svojom kontrolom godišnje ubire gotovo milijardu dolara.

DŽihadisti su pre manje od dve godine zauzeli velika područja Iraka i Sirije i, uprkos međunarodnim naporima da budu poraženi, Ban navodi da je IS i dalje prisutna u obe te zemlje i nastavlja da se širi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh