Gradovi

Ban: Budućnost Libije ugrožena zastrašujućom pretnjom IS

NUAKŠOT – Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je da je na kocki budućnost Libije i stabilnost čitavog regiona Sahela jer se suočavaju sa „zastrašujućom pretnjom“ Islamske države (IS), a istovremeno je poručio međunarodnim silama da ne raspiruju sukob u toj zemlji.

Ban je u Nuakšotu, prestonici Mauritanije, na sastanku sa liderima te zemlje, izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u Libiji.

„Postoje alarmantni izveštaji o rasprostranjenom kršenju ljudskih prava, uključujući ozbiljne povrede koje mogu dostići razmere i ratnih zločina“, rekao je on, prenosi AFP.

Ban je naglasio da svi koji imaju uticaja moraju da ga iskoriste kako bi smirili situaciju i zaustavili borbe.

„Krajnje je neodgovorno da bilo koji spoljni akter raspiruje vatru“, dodao je prvi čovek svetske organizacije.

Kako je naveo, njegov specijalni predstavnik Martin Kobler „posreduje u pregovorima o vladi nacionalnog jedinstva u trenutku kada nastupa zastrašujuća pošast Daeša (IS) koja se širi u Libiji i izvan njenih granica“.

Uspešna stabilizacija Libije bila bi od koristi i za čitav region Šahela i „naš svet generalno“, zaključio je Ban.

On je danas, u okviru turneje po Zapadnoj i Severnoj Africi, napustio Mauritaniju i uputio se ka Alžiru.

Libija je u haosu otkako je 2011. zbačen lider Moamer Gadafi, a međunarodna zajednica poziva rivalske administratore da osnuju vladu nacionalnog jedinstva uz posredovanje UN kako bi se u zemlju vratila stabilnost, podseća francuska agencija.

IS i druge ekstremističke organizacije koriste vakuum na vlasti i izvlače korist duž priobalnih područja bogatih naftom, izazivajući zabrinutost među zapadnim zemljama zbog džihadista koji kontrolišu teritoriju samo 300 kilometara od Evrope.

AP Photo/Theo Renaut

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh