Gradovi

Ban u Londonu pozvao na povratak za pregovarački sto

LONDON – Iznenadno pojačano bomardovanje i vojna aktivnost u Siriji podrivaju mirovne razgovore o toj zemlji, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjnih nacija Ban Kimun, pozivajući na povratak za pregovarački sto.

Govoreći u Londonu na donatorskoj konferenciji posvećenoj Siriji koja se održava u kongresnom centru „Kraljica Elizabeta“, Ban je rekao da je veoma uznemiravajuće da se podrivaju inicijalni koraci postignuti tokom razgovora o Siriji nastavkom blokade isporučivanja humanitarne pomoći i iznenadnim pojačavanjem bombardovanja i vojne aktivnosti, preneo je Rojters.

On je naveo da naredne dane treba iskoristiti za povratak za pregovarački sto, a ne za ispunjavanje daljeg napredovanja na bojnom polju.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron založio se za političku tranziciju u Siriji, istakavši da je to „međutim, teško“.

„Dugoročno rešenje za krizu u Siriji može samo biti postignuto uz politčku tranziciju i mi moramo da nastavimo da radimo na tome, bez obzira koliko će biti teško“, rekao je Kameron.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se složio tokom razgovora sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom o potrebi da se dozvoli pristup blokiranim područjima za isporučivanje humanitarne pomoći za obe strane.

„Jutros sam razgovarao sa (ruskim) minstrom spoljnih polsova Lavrovom (Sergejom). Mi smo razgovarali i složili se da je potrebno da razgovaramo o tome kako da sprovedemo prekid vatre i takođe, kako da postignemo pristup (za isporučivanje humanitarne pomoći) obema stranama“, rekao je Keri.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Nemačka planira da izdvoji 2.3 milijarde evra za pomoć toj zemlji do 2018, a da će samo ove godine izdvojiti 1.1 miljarde evra.

Posrednik UN za Siriju Stefan de Mistura izjavio je sinoć u Ženevi da su mirovni pregovori o Siriji privremeno suspendovani i najavio da će biti nastavljeni 25. februara.

On je novinarima posle sastanka sa liderima sirijske opozicije kazao da to nije kraj, niti propast pregovora, već da ima još mnogo posla da se uradi.

Ova odluka doneta je samo dva dana pošto je Mistura otvorio prve razgovore za dve godine u cilju prekida petogodišnjeg rata u kome je poginulo više od 250.000 ljudi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh