Novosti online

Бандераши

Монтери електропривреде ванредним акцијама на терену открили су да свако 25. домаћинство у Србији краде струју. За три године лопови украду цео један Костолац. Струја се краде најчешће директним прикључивањем на најближу бандеру, постављањем магнета на бројило, заменом места жицама, али и слањем СМС-ова.

Још се препричава оглас из новина у коме се нудио уређај за крађу стује уз помоћ магнета. У огласу је дословце писало – „користите магнет паметно. Немојте смањити потрошњу превише.” Иако је крађа струје кривично дело, на овај оглас, колико је познато, тужилаштво није реаговало.

Ово је само један од 52 начина на који се у Србији краде струја, а због чега ЕПС годишње изгуби више од сто милиона евра или око 15 одсто од укупне потрошње.

Само на подручју главног града откривено је 5.000 крађа струје у вредности триста милиона динара. Има дневних и ноћних крадљиваца. Међу поноћним највише је пекара, приватних мини-фабрика, али и целокупних индустријских постројења у државном власништву. Сви они преко дана нормално троше струју, а увече се прикључују на дивље.

Намеће се, међутим, питање чија је брига крађа струје. Само ЕПС-а, као произвођача и снабдевача, или и државе која својим мерама мора да заштити интересе свог предузећа, али и да својим репресивним апаратом спречи безакоње и крађу. Уместо тога често смо сведоци да судови допуштају да такве тужбе застаре. Према расположивим подацима, у последњих неколико година у затвору је завршило тек нешто више од 300 крадљиваца струје. Иако су запрећене казне од једне до три године, већина их је уместо иза решетака, у кућном притвору или на друштвено-корисном раду.

Очекивало би се да је крађа струје непојмљива у уређеним земљама ЕУ, где постоје паметна бројила с даљинским очитавањем. Али и тамо има поткрадања. Струја се краде и у Чешкој, Румунији, Аустрији, Хрватској, Црној Гори, Албанији… У неким земљама ЕУ, истина, крађе струје не прелазе један до два одсто укупне потрошње. С тим се рачуна као с нужним злом, па је тај издатак укалкулисан у продајну цену. Код нас је то немогуће. Како у продајну цену струје на чију се висину сви жале, урачунати и 15 одсто екстрадодатка за лопове?

Албанија је у том погледу „светски рекордер”. Њеном електропривредом газдује чешки ЧЕЗ коме украду чак 38 одсто струје, у Румунији истој фирми из мреже нетрагом нестане 12 процената електричне енергије. Тако је ЧЕЗ у борби са неплатишама ангажовао специјалне јединице контролора који су прошли обуку какву имају полицијски или војни командоси.

Да ли је то решење и за нас? Ко зна, можда и јесте, али с каквим се све довитљивцима ЕПС сусреће, можда би наши „бандераши” и њима доскочили.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh