Gradovi

Barbika u hidžabu postala hit na Instagramu

LONDON – Najpoznatija lutka na svetu, Barbika, doživela je još jednu transformaciju koja je privukla pažnju svetskih medija – obukla je hidžab.

Britanski farmakolog poreklom iz Nigerije Hanifa Adam počela je pre nekoliko nedelja da na Instagramu postavlja slike Barbike obučene u hidžab, koju je umesto „Barbi“ nazvala „Hidžarbi“, preneo je Si-En-En.

Gotovo istovremeno je proizvođač te lutke, „Matel“, pustio u prodaju Barbike različitih rasa i građe tela, pa se lutka koja je do tada bila mršava belkinja sada nudi u verziji visoke, niske i punije lutke, a razlikuje se i po rasi.

Hižarbi je, za razliku od obične Barbike koju viđamo u oskudnoj odeći, pokrivena šarenim maramama i haljinama do poda.

Hanifa Adam navodi da je inspiraciju da otvori nalog na Instagramu i stavlja slike Barbike u hidžabu našla na toj društvenoj mreži, na nalogu „Barbi stajl“.

„Pomislila sam kako nikad nisam videla Barbiku obučenu u hidžab, pa sam odlučila da otvorim nalog na Instagramu i obučem Barbiku u odeću koju sam joj sama sašila. Mislim da je veoma važno da lutka bude obučena onako kako se ja oblačim“, rekla je Adam (24), koja je nedavno diplomirala farmakologiju.

Ona je Hidžarbi opisala kao „skromnu lutku“, koja devojčicama muslimanske vere predstavlja uzor sa kojim mogu da se poistovete.

AP Photo/Mark Lennihan, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh